Fysisk aktivitet for barn på tur 

Ofte tenker vi at turer handler om å gå langt eller høyt. Men det kan også handle om å gå en kort tur til en fin rasteplass og leke der. Korte gåturer, med morsom fysisk aktivitet og lek kan være en kjempefin og motiverende start på turlivet for barn i barnehagealder. Naturen byr på så mange utfordringer og muligheter for allsidig bevegelse – det gjelder bare å få øynene opp for dem! 

Støtt barna i å utfordre egne grenser 

Naturen er verdens beste aktivitetspark. Og det er gode muligheter til å utforske det som er litt uforutsigbart, spennende og kanskje bittelitt skummelt. Når barnet ditt er fysisk aktiv på tur og tester grensene sine, gir det godt grunnlag for mestringsfølelse og tro på seg selv. Din støtte kan både handle om å utfordre og inspirere barnet ditt – og å sikre en trygg ramme rundt aktiviteten.  

Når barnet ditt får lov til å teste grensene sine ved å klatre i trær, balansere, løpe, henge og slenge lærer det samtidig om egne grenser og begrensninger, og derved fremtidig risikovurdering. Barna lærer av erfaringer og tilpasser utfordringene selv. Se for deg en 20-åring som aldri har kjent på frykt og som plutselig står ovenfor en utfordring som voksen. Hvordan tror du han eller hun håndterer frykten sin? 

Lag en morsom hinderløype av naturmaterialer 

På tur finner du massevis av naturlige hindre og utfordringer som kan inngå i en hinderløype. Balanser på steiner, kryp under stokker, heng i greiner eller lek at det bare er lov å gå på røtter. Har du et tau med deg kan du enkelt lage fine klatrebaner eller en morsom huske. En hinderløype gir allsidige fysiske utfordringer, og barnet ditt får øvd på viktige motoriske ferdigheter som balanse, styrke og øye-hånd koordinasjon.  

Lek morsomme leker fra din egen barndom 

I naturen er det god plass til lek og boltring, og det gjør ikke noe at vi bruker skikkelig utestemme. De fleste barn synes det er stas om voksne er med på leken, og det blir ofte en skikkelig god treningsøkt for både liten og stor når dere først er i gang. Det er gøy å tenke på at også de voksne har vært barn en gang. Har du noen leker på lur som du likte godt da du var barn? Gamle klassikere holder seg godt, og har ofte enkle regler som er lett å lære bort. Naturen byr på gode gjemmesteder – hva med å leke gjemsel? 

Se video for flere tips:

Vi har lang erfaring med å gå på tur. Du kan lese flere gode turtips her.

Her kan du lese mer om barns fysiske utvikling og hvorfor fysisk aktivitet er så viktig for barn.