• Finn barnehage
  • Søk barnehageplass
  • Følg oss på Facebook
  • Om Espira
  • Jobb med oss
  • Pedagogisk innhold
  • Espira-parken
  • Samfunnsansvar
  • Barnehagereisen
  • Bli en Espira-barnehage
  • Artikler
Espira logo
Kunnskapsbarnehagen
Søk
Meny

Barnehagereisen

24. juni 2022

Små steg til store oppdagelser 

Å gå i barnehagen fra du er 1 år til du blir 5 eller 6 år er litt av en reise! Barnehagen blir en stor del av hverdagen både for barnet ditt og for deg i denne perioden i livet.   

Barn som går i barnehagen fra de er 1 – 5 år tilbringer gjennomsnittlig 6000 – 7000 timer i barnehagen. Det utgjør en stor del av barnets liv i disse årene! Derfor er det lurt å ta et bevisst valg når du velger barnehage for ditt barn. Kanskje er du også nysgjerrig på barnehagens innhold. Hva skjer egentlig i barnet ditt sitt liv i disse årene?  

Vi vil ha deg med på reisen! 

Kjennes det litt rart at barnet ditt skal være sammen med andre voksne mange timer om dagen, i en verden du ikke helt kjenner til? Du kan være trygg på at vi ønsker en tett dialog med deg underveis i barnehagereisen. Du er vår viktigste samarbeidspart og sammen skal vi sikre at barnet ditt tar små steg til store oppdagelser. Om vi sammen klarer å trekke linjer mellom barnehagelivet og livet hjemme, er vi med på å skape trygghet, helhet og sammenheng for barnet ditt. Derfor inviterer vi deg til å bli litt kjent med barnehagens innhold gjennom det vi skriver her. Underveis i barnehagereisen håper vi at du gir oss tilbakemeldinger og at du benytter din rett til å medvirke slik at akkurat ditt barn vil trives og ha gode dager hos oss.  

Hva kan du gjøre før barnehagestart? 

Det er en stor overgang for barnet ditt å gå fra å være hjemme med deg – til å være i barnehagen mesteparten av dagen. For at overgangen ikke skal bli så stor kan du sjekke ut om barnehagene i ditt nærmiljø har tilbud om “åpen barnehage” til nybakte foreldre i nærmiljøet. Det betyr at du og barnet ditt blir invitert til lek og aktivitet i månedene før barnehagestart. Mange av våre barnehager har dette tilbudet, vi kaller det for «Den beste starten». Har du muligheten er dette en veldig fin måte å gi barnet ditt en lang og god tilvenningstid til barnehagen. Om dette tilbudet ikke finnes der du bor, kan du be om å besøke barnehagen. Det kan også være fint å bli kjent med barnehagens uteområde når barnehagen er stengt.  

Tilvenning i barnehage 

Plutselig er dagen kommet – dere skal ha tilvenning i barnehagen. Da skal du vite at vi kommer til å gjøre vårt beste for at det skal bli en god oppstart. En trygg start påvirker resten av barnehagelivet, derfor er tilvenningstiden viktig for oss. Du får en fast kontaktperson i tilvenningstiden, og sammen vurderer vi hvordan tilvenningstiden tilpasses best til ditt barns behov. Du kan lese mer om hvordan vi arbeider med tilvenning i barnehage her:  

Tilvenning i barnehagen

Mat i barnehagen 

For de fleste foreldre er det viktig å vite hva barnet får å spise og hvordan vi gjennomfører måltider i barnehagen. Hos oss får barnet ditt tre sunne og næringsrike måltider servert hver dag. Maten i barnehagen tilpasses de yngste barnas behov. Vi jobber hver dag for at maten vi serverer skal være god, sunn, variert og inkludere frukt og grønnsaker. Slik får barnet ditt nok energi til å leke, lære og være i aktivitet gjennom dagen. Vi jobber også for at måltidene i barnehagen skal være en god arena for matglede, trivsel og fellesskap. Sjekk ut hjemmesiden til barnehagen du vil søke i, eller har søkt plass i. Der ligger det gjerne en ukemeny som gir deg innblikk i hva som står på menyen. 

Mat i barnehagen

Vårt barnesyn 

For oss er ditt barn unikt. Gjennom hele barnehagetiden skal vi vise omsorg, støtte, engasjere og inspirere barnet ditt der det er i utviklingen og ut ifra de behovene det har. Fordi dette skal være vår grunnholdning arbeider vi etter et eget barnesyn. Det er selve hjertet i våre barnehager og handler om hvilke holdninger og verdier vi har med oss i møte med ditt barn.      

Slik lyder barnesynet:   

«Barn er fylt av fantastiske evner og egenskaper. De søker hele tiden å skape mening i samhandling med omverdenen.    Barna i våre barnehager skal oppleve oss som deltakere i meningsskapingen i et trygt, omsorgsfullt og inspirerende miljø.»  

Våre satsingsområder  

Vi har tre satsingsområder: språk, realfag og bevegelse. Barnet ditt kommer til å møte disse satsingsområdene på ulike måter gjennom hele barnehagetiden. Vi arbeider med dem både i hverdagssituasjoner og i planlagte aktiviteter. Og vi tilpasser selvsagt innholdet til de ulike aldersgruppene i barnehagen.  

Språk, realfag, bevegelse, i kombinasjon med et sunt kosthold dekker grunnleggende områder som er viktige for barns utvikling her og nå, og i fremtiden. Kombinasjonen er viktig fordi kropp og hjerne henger sammen og påvirker hverandre gjensidig.  For eksempel viser forskning at fysisk aktivitet påvirker barns trivsel og utvikling positivt. Realfaglige samtaler i barnehagen gir barnet viktige språklige erfaringer, og språklige ferdigheter er igjen avgjørende for barnets lek og læring.  Samlet gir våre satsingsområder altså barna verktøy for å forstå seg selv og verden, kommunisere og delta – og til å gi kropp og hjerne det de trenger for å spille på lag i lek og læring.  

Hvorfor satser vi på språk, realfag og bevegelse? 

 Språk: Språk er helt grunnleggende for oss. Har du tenkt på at du må mestre språket for å gjøre deg forstått og forstå andre? Visste du at barns lek krever gode kommunikasjonsferdigheter? Tenking krever språk og språk er nøkkelen til kunnskap. Vi bruker også språket for å bli kjent med egne tanker og følelser. Skal du bli god til å lese, skrive og løse problemer i skolen må du legge språkgrunnlaget allerede i barnehagen. Derfor satser vi på språk. Du kan lese mer om barn og språkutvikling her: Barn og språkutvikling

 Realfag: Realfagene kan faktisk være inngangsporten til en magisk verden. En verden der utforsking og eksperimenter leder til større innsikt om verden omkring oss. Når barn møter realfag på lekfulle måter allerede i barnehagen legger det grunnlag for fremtidig livsmestring og deltakelse. Derfor satser vi på realfag. Les mer om realfag i barnehagen her: Realfag i barnehagen

 Bevegelse: Bevegelse gjør oss glad, både i kropp og sinn. Barn er skapt for bevegelse og aktivitet, men mange barn beveger seg allikevel ikke nok. Det vil vi gjøre noe med, og derfor er fysisk aktivitet en viktig del av våre barnehagedager. Gode vaner legges i barneårene. Derfor satser vi på bevegelse. Les mer om fysisk aktivitet for barn her: Fysisk aktivitet for barn

Småspirene i barnehagen 

Hos oss kaller vi de yngste barna for småspirer. I denne perioden er det særlig viktig at barnet ditt etablerer gode og trygge relasjoner til oss i barnehagen. I starten prioriterer vi god tid og ro slik at vi gradvis blir kjent. God tilknytning skapes når barnet ditt får mange erfaringer med at vi som omsorgspersoner er sensitive og at vi fanger opp og forholder oss til signaler, uttrykk og behov. Vi skal være en trygg base når barnet ditt utforsker - og en trygg havn som kan oppsøkes når det trengs. For oss denne tosidigheten viktig. Trygghet er grunnlaget, men barnet ditt skal også få gode muligheter til utvikling og læring.  

I disse årene skjer utviklingen enormt raskt og denne tiden er med på å legge grunnlaget for videre liv fremover. Husk at alle barn er unike og følger sin egen utvikling. I denne alderen er det også vanlig at barnet ditt utvikler seg mye på ett område mens andre områder kan stå stille en stund.  

De fleste 1 – 2 åringer:  

  • begynner å gå 
  • sier sine første ord og deler i større grad opplevelser og følelser med andre 
  • hermer og etterligner 
  • får etter hvert en sterk vilje  
  • liker å gjenta ting og blir trygge av rutiner 
  • liker å undersøke, sammenligne og sortere både ting og mennesker 
  • knytter vennskapsbånd  

 Typiske barnehageaktiviteter for småspirene kan være:  

  • Tumlelek på mykt underlag, for eksempel med myke baller.  
  • Sanselek der barnet ditt får bruke kropp og sanser til å oppdage verden. Eksempler kan være å kjenne på snø og oppleve at den kan formes og at den smelter, gå med bare føtter på gress, grus, sand og steiner og vannlek der vi heller og tømmer fra kopper og kar og plasker og spruter.  
  • Boklesing inne, ute og på tur.  
  • Kreative og kunstneriske aktiviteter der barnet ditt får male med fingrene eller hvorfor ikke føttene? Andre typiske aktiviteter kan være å rive og krølle papir, tegne med brede fargestifter, og oppdage de vakre detaljene i en blomst.  
  • Aktiviteter som gir mulighet for sammenligning og sortering som puttekasser, stabletårn, puslespill og byggeklosser.  

 3 – 4-åringen – en aktiv og morsom alder  

Når barnet ditt er 3-4 år skjer det mye spennende. 3-4 åringen er gjerne svært aktiv og stødigere i det de har lært seg de første årene. Du opplever kanskje at barnet ditt er mer selvstendig. For eksempel kan det kanskje kle på seg selv, og ta del i enkle oppgaver som å dekke bordet. Utviklingen er både gøy og litt slitsom for barnet ditt. Derfor kan det hende at du opplever at din 3-4-åring i perioder trenger ekstra nærhet og oppmerksomhet. Vi er opptatt av at vi skal forstå barnet og støtte det i å håndtere følelsene sine. Det er helt vanlig at de blir frustrert når de ikke får til ting, eller ikke får lov til ting. Tålmodighet er et viktig nøkkelord for oss!  

 De fleste 3 – 4 åringer: 

  • lærer seg mange flere ord, prater mye og finner på egne fortellinger  
  • løper, hopper og beveger seg mye friere 
  • er nysgjerrige, spør og graver 
  • er fortsatt i perioden der de tester sin vilje og humør og følelser kan skifte raskt  
  • leker sammen med andre barn, for eksempel i rollelek  

Når barnet ditt nærmer seg 4-årsalderen vil humøret sannsynligvis bli jevnere og mer stabilt. Barnet ditt forstår i større grad at andre kan ha andre tanker og følelser – det blir kort sagt bedre og bedre på å ta andres perspektiv.  

Typiske barnehageaktiviteter for 3 – 4-åringen kan være: 

  • Familielek, dinosaurlek eller yrkeslek. 
  • Oppdage og undre seg over natur og nærmiljø. For eksempel utforske insekter, blomster og planter med mikroskop. 
  • Kreative og kunstneriske aktiviteter der barna får erfaring med flere materialer og teknikker, bruker fantasien og for eksempel musikk, kunst eller bøker som inspirasjon til å skape selv.  
  • Bygge og lage lekemiljøer med duplo, togbane, eller klosser.  
  • Hinderløyper og balanseleker. 
  • Boklesing inne, ute og på tur, mange begynner også å bli interesser i faktabøker. 

 5 – 6 år – Eldst i barnehagen  

Mange barn gleder seg til året de skal være eldst i barnehagen – det er en litt høytidelig affære. Når barnet ditt går ut av barnehageporten for siste gang skal sekken være full av lærelyst og mestringsfølelse. Den samlede barnehagetiden skal ha gitt barnet ditt et godt grunnlag for å danne nye relasjoner i skolen og for å mestre det faglige innholdet.  

Hos oss heter det siste året i barnehagen skolespira, og vi legger stor vekt på at dette skal være et spennende år. Vi starter året med en markering der alle skolespirer får en egen sekk med utstyr og en t-skjorte. Slik får de eldste barna kjenne på den spesielle følelsen av at det siste året er noe ekstra gøy.  

De fleste 5 åringer: 

  • begynner å få god kontroll over kroppen sin og hopper, løper fort, klatrer og balanserer 
  • samtaler, forteller, leker med rim og tuller med ord 
  • klarer å sette ord på egne og andre følelser (jeg er sint, hun er lei seg) 
  • er opptatt av rett og galt, og hva som er rettferdig 
  • kan leke regelleker som for eksempel “Haien kommer” 

 Typiske barnehageaktiviteter for skolespirene kan være:  

  • Lengre turer. 
  • Prosjekter som trigger nysgjerrigheten, går over tid og er tverrfaglige. 
  • Forskningseksperimenter i forskerlabben. Alle våre barnehager arbeider med Forskerfabrikken.  
  • Boklesing inne, ute og på tur, lage egne fortellinger og gjenfortelle. 
  • Leke med bokstaver og tall. 
  • Leker som fremmer fellesskap og samarbeid, for eksempel regelleker. 
  • Kreative og kunstneriske aktiviteter som for eksempel å lage rekvisitter til lek og dramatisering eller å bruke digitale verktøy til å skape fortellinger.  
  • Bli kjent med trafikkregler og besøke skolen. 

 Når tiden nærmer seg overgang til skolen, har vi gjerne en høytidelig avslutning. Det er alltid vemodig å avslutte et skolespireår, samtidig som vi er stolte og glade for at vi har fått være en del av de første årene i barnet ditt sitt liv. Rundt neste sving venter en ny spennende tid, nye vennskap og nye opplevelser! 

Denne artikkelen har emnene:

Barnehagestart
Bevegelse
Mat & Kosthold
Realfag
Språk
Tilvenning

Nyheter og artikler fra Espira

Internasjonalt barnehagesamarbeid
Espiras beste lesetips
Mat i barnehagen

OSLO

Telefon: 21 08 80 88
Hoffsveien 1A, 0275 Oslo
Postboks 208, 0103 Oslo
post@espira.no

KARMØY

Telefon: 21 08 80 88
Helganesvegen 41, 4262 Avaldsnes
Postboks 353, 4291 Kopervik

Personvernerklæring
Informasjonskapsler (cookies)
Om Espira-barnehagene

Espira © 2021

SNARVEIER

Finn din nærmeste barnehage
Kontakt
Jobb med oss

Nullmobing logo

Miljøfyrtårn logo

Vi benytter cookies blant annet for å sikre at du får en best mulig brukeropplevelse, og for å hente inn statistikk slik at vi kan analysere hvordan nettstedet benyttes.

Trykk GODTA for å akseptere vår bruk av cookies.
Detaljer GODTA
Manage consent

Oversikt over personvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du navigerer gjennom nettstedet. Ut av disse lagres informasjonskapslene som er kategorisert som nødvendige i nettleseren din, da de er avgjørende for å fungere med grunnleggende funksjoner på nettstedet. Vi bruker også tredjeparts informasjonskapsler som hjelper oss med å analysere og forstå hvordan du bruker dette nettstedet. Disse informasjonskapslene lagres bare i nettleseren din med ditt samtykke. Du har også muligheten til å velge bort disse informasjonskapslene. Men å velge bort noen av disse informasjonskapslene kan påvirke nettleseropplevelsen din.

CookieTypeVarighetBeskrivelse
__cfduid129 days 23 hours 59 minutesThe cookie is used by cdn services like CloudFare to identify individual clients behind a shared IP address and apply security settings on a per-client basis. It does not correspond to any user ID in the web application and does not store any personally identifiable information.
__cfruid1sessionThis cookie is set by the provider Cloudflare. This cookie is used for load balancing and for identifying trusted web traffic.
__zlcmid111 months 29 days 23 hours 59 minutesThis cookie is used by Zendesk live chat and is used to store the live chat ID.
_fbptredjepart1 årThis cookie is set by Facebook to deliver advertisement when they are on Facebook or a digital platform powered by Facebook advertising after visiting this website.
_gatredjepart1 årThis cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to calculate visitor, session, campaign data and keep track of site usage for the site's analytics report. The cookies store information anonymously and assign a randomly generated number to identify unique visitors.
_ga_M60H0GTSN901 years 11 months 28 days 23 hours 59 minutesNo description
_ga_RM2VMPSEEV01 years 11 months 28 days 23 hours 59 minutesNo description
_gat1This cookies is installed by Google Universal Analytics to throttle the request rate to limit the colllection of data on high traffic sites.
_gcl_au12 months 28 days 23 hours 59 minutesThis cookie is used by Google Analytics to understand user interaction with the website.
_gid323 hours 59 minutesThis cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to store information of how visitors use a website and helps in creating an analytics report of how the wbsite is doing. The data collected including the number visitors, the source where they have come from, and the pages viisted in an anonymous form.
_hjAbsoluteSessionInProgress029 minutesNo description
_hjFirstSeen029 minutesNo description
_hjid111 months 29 days 23 hours 59 minutesThis cookie is set by Hotjar. This cookie is set when the customer first lands on a page with the Hotjar script. It is used to persist the random user ID, unique to that site on the browser. This ensures that behavior in subsequent visits to the same site will be attributed to the same user ID.
_hjIncludedInPageviewSample01 minutesNo description
_scid31 years 29 days 16 hours 18 minutesThis cookie is set by Snapchat. This cookie is used to serve and store Snapchat Pixel unique ID of the User.
AWSALBCORS16 days 23 hours 59 minutesThis cookie is used for load balancing services provded by Amazon inorder to optimize the user experience. Amazon has updated the ALB and CLB so that customers can continue to use the CORS request with stickness.
fr12 months 28 days 23 hours 59 minutesThe cookie is set by Facebook to show relevant advertisments to the users and measure and improve the advertisements. The cookie also tracks the behavior of the user across the web on sites that have Facebook pixel or Facebook social plugin.
IDE11 years 23 days 23 hours 59 minutesUsed by Google DoubleClick and stores information about how the user uses the website and any other advertisement before visiting the website. This is used to present users with ads that are relevant to them according to the user profile.
PHPSESSID1sessionThis cookie is native to PHP applications. The cookie is used to store and identify a users' unique session ID for the purpose of managing user session on the website. The cookie is a session cookies and is deleted when all the browser windows are closed.
player111 months 29 days 23 hours 59 minutesNo description
sc_at11 years 23 days 23 hours 59 minutesThe cookie is set by Snapchat. This cookie is used for advertising purpose. It shows relevant ads to the users by tracking user behaviour on Snapchat.
test_cookie114 minutesThis cookie is set by doubleclick.net. The purpose of the cookie is to determine if the users' browser supports cookies.
viewed_cookie_policy111 months 30 days 5 hours 48 minutesThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
vuid11 years 11 months 28 days 23 hours 59 minutesThis domain of this cookie is owned by Vimeo. This cookie is used by vimeo to collect tracking information. It sets a unique ID to embed videos to the website.
X-AB123 hours 59 minutesNo description
Necessary
Alltid aktivert

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Other
Advertisement
Analytics
Functional
Performance
Lagre og godta