Kunnskapsbarnehagen

Hvordan skape gode dager hjemme i koronatid?

Hjemmekontor og hjemmebarnehage – slik gjør du det beste ut av situasjonen for alle.

Tiltakene mot koronaviruset har skapt en helt ny situasjon for landets barnehagebarn og deres foreldre. Vi har spurt fag- og kvalitetsdirektør Pia Paulsrud i Espira om de beste tipsene for å gi barna gode dager.

– De fleste barnehagebarn er både aktive, nysgjerrige og sosiale. Men selv om det er viktig å gjøre det beste for barna, må foreldrene også passe på å ta vare på seg selv både som mennesker og arbeidstakere i denne vanskelige tiden, sier hun.

Det er forskjell på hjemmeliv og barnehage

Ingen av oss vet hvor lenge denne situasjonen kommer til å vare. Uansett varighet er det ikke sånn at foreldre skal tilby barna det samme som barnehagen gjør. Hjemmelivet er annerledes enn barnehagen, og hver familie må finne sin måte å løse situasjonen på.

Paulsrud oppfordrer foreldre til å gjøre noen enkle grep som kan hjelpe både små og store å gjøre den nye hverdagen hyggelig, morsom og god for alle. Flere av rådene er hentet fra Foreldreutvalget for barnehager.

Det hjelper med rutiner

Barnehagebarn er vante til rutiner gjennom hele dagen. Stå opp til vanlig tid, også om du må vekke barnet. Dette gjør at du også kan holde på leggetiden. Og det trenger hele familien – det er viktig med noen timer småbarnsfri på kvelden.
Les også: FBUs fem tips til barnehageforeldre

Rutiner gjør dagen forutsigbar for både små og store, og hjelper barn til å føle seg trygge. Skift fra pysj til hverdagstøy, og spis gjerne en god frokost sammen. Snakk om hva dere skal gjøre i løpet av dagen.

Paulsrud anbefaler at du ikke tar deg vann over hodet når det gjelder å aktivisere barna, men at du tenker over hvordan du kan inspirere dem den lille til å for eksempel leke på egen hånd.

– Du kan for eksempel starte opp en butikklek sammen med barnet, og så oppfordre barnet til å leke videre alene, eller kanskje sammen med søsken. Dersom leken kommer godt i gang, kan du trekke deg tilbake og kanskje jobbe litt fra hjemmekontoret. Ikke gi opp dersom det ikke fungerer første gang du prøver. Både barn og voksne trenger tid til å venne seg til nye rutiner.

Lag en dagsplan

Det er både trygt og godt å ha en dagsplan. Bruk et blankt ark eller en tavle, og planlegg dagen sammen med barna. Velg tidspunkter for felles lunsj og middag, og fyll inn med aktiviteter som barnehagebarnet ønsker.
Koronatips for barnehageforeldre

  • Er dere to, del på oppgavene
  • Ingen forventer at barn skal aktiviseres hele dagen
  • Lag en god dagsplan
  • Ta dere tid til å være ute hver dag
  • Hold kontakten med andre kjente fra barnehagen på nett
  • Snakk med barna om hvorfor mye har blitt annerledes

Før leggetid er det fint å gå gjennom dagens plan og snakke sammen om det dere har gjort. Ble det slik dere planla? Noen ganger ble det helt annerledes, kanskje fordi en lek var så morsom at det ikke var aktuelt å avslutte. Dette er nyttige erfaringer, og planer må sjelden følges slavisk.

Er dere to som er hjemme, bør dere dele på foreldreoppgavene. Slik får begge mer voksentid og arbeidstid, og barna får mer tid med foreldrene – selv om det bare er en om gangen.

Det er fint å være ute

Bruk naturen hvis dere kan. Litt tid i hagen eller på uteområdet kan være nok for noen, og man kan legge opp til mange aktiviteter selv på mindre områder. Hva med å lage en hinderløype ved hjelp av steiner og kvister, eller finne frem et hoppetau?
Les Espiras ukebrev for foreldre her

– De aller fleste barnehagebarn er vante til å være mye ute, og det er nok mange som allerede har kjent på brakkesyke. Det gjelder også foreldre, så det er viktig å legge inn nok utetid, råder Paulsrud.

Ikke vær redd for samtalen

Situasjonen vi står i kan være ufattelig nok for oss voksne. Barn behøver også å prøve å forstå hvorfor alt plutselig har blitt annerledes. Hvis barnet spør, må du svare med ord og uttrykk som barnet er vant til å høre.

Hvis barnet ser ut til å være engstelig eller urolig, kan det være fint å snakke litt sammen om korona og sykdom – selv om barnet ikke tar initiativet til det selv.
Les også oppdatert informasjon på Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttets nettsider

I samtalene som oppstår er det viktig å anerkjenne barnets følelser. De kan være vonde eller gode, som for eksempel at det er kjedelig å være hjemme hele tiden, at det er skummelt å tenke på korona eller at det er fint at både mamma og pappa er hjemme.

Alle følelser er lovlige følelser, og de er fine å snakke om sammen. Gjør barna trygge ved å fortelle at de som trenger det får den hjelpen de har behov for fordi vi har flinke leger og sykepleiere på sykehusene.

Ha et aktivt kontaktnett

Heldigvis betyr ikke det å måtte være hjemme det samme som full isolasjon lenger. Det er lurt å bruke løsninger som Skype, FaceTime eller Zoom for å holde kontakten med andre i familien og med venner.

Inviter noen av barnas venner til en FaceTime-samtale via de voksnes telefoner. Dersom barna ikke får samtalen i gang, kan det være fint at en voksen leser en kjent bok for barna og at barna får god anledning til å kommentere handlingen underveis. Velg gjerne en bok med litt humor. Det er gøy å le sammen med venner!

For barnehagebarn er det selvsagt også et behov for å møte andre barn fysisk.

– Myndighetenes råd er å redusere antall kontakter til et så lavt nivå som mulig. Dersom man for eksempel ikke har søsken og trenger lekekamerater, kan man møte en eller to venner utendørs og holde mer avstand enn vanlig, sier Paulsrud.

Det er viktig at de voksne er med og passer godt på. Følg alltid alle reglene som vi etter hvert har blitt vante til: Vask hendene godt og ofte, host og nys i et papir eller inn i albuen – og hold god avstand!
Kilde: Foreldreutvalget for barnehager, FHI, Helsedirektoratet

Denne artikkelen har emnene: