Alle barn er ulike, og vi tilpasser tilvenning i barnehagen til ditt barns behov. Den første tiden setter vi omsorg, trygghet, tilknytning og godt foreldresamarbeid i sentrum.
Tilvenning i barnehage begynner allerede før barnehagestart. Du kommer til å bli invitert til et møte der du får den informasjonen du trenger i forkant. Du og barnet ditt kommer også til å bli invitert på besøk til barnehagen. Vi synes det er veldig fint å begynne å bli kjent med deg og barnet ditt i forkant av oppstart, og dere blir også litt kjent med oss i barnehagen.
Når tiden har kommet for selve oppstarten skal du være med barnet ditt i barnehagen de første dagene. Du vil få en kontaktperson som har et spesielt ansvar for kontakten med deg den første tiden. Kontaktpersonen har ansvar for at tilvenningsperioden er forberedt og at barnet ditt får mulighet til å opparbeide seg nære og trygge relasjoner – først med noen få, og deretter med flere. Sammen med din kontaktperson fra barnehagen legger dere en plan for hvordan dagene skal se ut.
En av de første dagene skal du ha en oppstartsamtale med din kontaktperson. I samtalen blir dere bedre kjent og du får gitt oss viktig informasjon om barnet ditt.
Barn er ulike og har ulike behov. Hvor lang tid ditt barn trenger for å bli trygg avhenger av hvilken personlighet det har, alder og tidligere erfaringer, dine reaksjoner og selvsagt hvordan det blir møtt av oss. Sammen med kontaktpersonen din avtaler du lengde og tidspunkt for tilvenningsperioden. Ved behov justeres planen underveis, slik at vi er sikre på at den er tilpasset ditt barns behov.
Det er viktig at du setter av nok tid til oppstarten, spesielt om barnet ditt er under tre år. Vi ønsker at du setter av minst 3-5 dager. Selv om barn ditt tilsynelatende er trygg i barnehagen etter kort tid er det mye nytt og det er godt for barnet ditt å kunne dele de nye inntrykkene med deg. Den påfølgende uken etter oppstart er det også fint om du sørger for at du er tilgjengelig om barnet ditt trenger deg – og at dagene ikke blir så lange.
Tilvenningsperioden slutter ikke den dagen barnet ditt er en hel dag i barnehagen alene uten deg. Den avsluttes når barnet ditt har falt til ro og føler seg trygg, også når du ikke er til stede. Tilvenningen i barnehage avsluttes med en oppfølgingssamtale der vi snakker om hvordan det går, hvilke erfaringer dere har gjort dere og om veien videre.
Vi kaller vår satsing på en god oppstart, tilvenningstid og småbarnstid i barnehagen for «Småspirene».
Vil du vite mer om hvordan tilvenningsperioden ser ut kan du lese vår Småspirestandard her:
Tilvenning og tilknytning er to forskjellige ting. Det kan gå raskt for barnet ditt å venne seg til barnehagen, men det kan ta lengre tid før barnet ditt knytter seg til oss. Tilknytning dreier seg om hvordan barn tidlig i utviklingen danner relasjoner og knytter seg til andre. Våre tidlige relasjonelle erfaringer former i høy grad hvordan vi oppfatter oss selv og møter andre videre gjennom livet. Det har betydning for om vi føler oss trygge eller opplever en fundamental utrygghet i møtet med andre. Når ditt barns behov for tilknytning er dekket, kan det gå videre i utforsking og lek.
Barnet ditt skal få oppleve gode og trygge relasjoner til oss i barnehagen. Derfor skal det være god tid og ro til at vi blir gradvis godt kjent. Når barnet ditt får mange erfaringer med at vi som omsorgspersoner er sensitive og at vi fanger opp og forholder oss til signaler, uttrykk og behov, skaper vi god tilknytning. Vi skal være en trygg base når barnet ditt utforsker - og en trygg havn som kan oppsøkes når det trengs.
Spire er vår glade maskot, og barnet ditt vil møte Spire på ulike måter gjennom barnehagetiden. Har dere lyst til å møte Spire allerede nå kan dere se denne lille filmen.
Når barnehagelivet starter, får dere en liten Spirebamse og historien fra filmen i bokform. Disse kan dere ta med hjem.
Her er noen tips til hvordan dere kan bruke bamsen og boka hjemme: