• Finn barnehage
  • Søk barnehageplass
  • Følg oss på Facebook
  • Om Espira
  • Jobb med oss
  • Pedagogisk innhold
  • Espira-parken
  • Samfunnsansvar
  • Barnehagereisen
  • Bli en Espira-barnehage
  • Artikler
Espira logo
Kunnskapsbarnehagen
Søk
Meny

Påskeaktiviteter med barn

28. mars 2023

Påsken er rett rundt hjørnet, og vi har mer tid til å være sammen, og å finne på morsomme og hyggelige ting. Vi har funnet frem 16 aktiviteter du kan gjøre med barna i påsken, enten dere skal være hjemme, på fjellet, ved sjøen eller i byen. Ta barna med i prosessen – og velg ut noe dere synes høres gøy ut alle sammen. God påske.

1. Lag små påskeskatter

Finn fine flate steiner i naturen som egner seg for å tegne/male på. Bruk hobbymaling, eller tusjer til å pynte steinene slik at de blir dekorativ påskepynt (eller pynt de som noe annet, for eksempel med tall, bokstaver eller som penger). Har du lakk kan du evt. lakkere de etterpå slik at de holder seg lenger, men det er ikke nødvendig.

2. Lag en påskecollage

Samle sammen en bunke blader og aviser. La barna få utforske innholdet. Vis barna at de kan rive ut fine bilder eller annet de finner. Oppdag sammen med barna. Finner dere bilder av noe vi forbinder med påske? Er det noe fint å rive ut? Når dere sitter slik sammen er det mye å snakke om. Hva ser vi på bildene? Still spørsmål som oppfordrer barna til å fortelle. Fant du en blomst? Har blomstene begynt å titte frem i hagen? Lim de utrevne bitene på et papir eller på papp til dere får en fin påskecollage! 

3. Hermegåsa hinderløype

Det er lett å finne naturlige hindre i naturen, for eksempel steiner eller stokker å balansere på, sølepytter å hoppe over, bakker å rulle ned, en strekning å hinke, løpe, hoppe eller krabbe. Hermegåsa hinderløype leker dere ved at det er en som leder leken og de andre som er med hermer. Lederen finner ulike hindre og viser hvordan de skal forseres, de andre hermer. Små barn trenger kanskje at en voksen leder først slik at de får litt inspirasjon til alt man kan finne på.  

 4. Lag en by

For mange barn er selve planleggingen av leken det morsomste. Når dere leker denne leken kan dere bruke lang eller kort tid på å lage byen, det kommer an på hva barnet ditt har lyst til. Lar dere byen stå kan dere leke i den i mange dager fremover. Bruk ulike materialer, for eksempel maskeringstape, papprør, plankebiter, togbane, legoklosser eller andre klosser til å lage en by. Bilveier kan teipes opp. Lag for eksempel tunneler, rundkjøringer, veikryss og broer. Har dere noe som kan bli hus? Hva mer skal være i byen? Butikker? En barnehage? En skole? Potteplanter kan være trær, og kanskje det bor noen dyr i byen? La miljøet og leken utvikle seg!

5. Påskemysteriet

Noen har gjemt påskeeggene.. Hvor kan de være? Og hvem har gjemt alle eggene? Denne aktiviteten passer godt ute. Før jakten på eggene begynner gjemmer du eggene på et lurt sted og legger ut spor og hint. Kanskje en gulrot som er knasket på er et spor etter påskeharen? Eller en tom kurv? Eller en appelsin? Eller ulik påskepynt? Du kan eventuelt også lage lapper med oppgaver barna må løse på veien, eller med hint. På lappene kan det for eksempel stå «Jeg er ikke så stor men jeg kan hoppe langt. Hopp 10 store hopp til høyre – der finner du neste spor». Eller «Min favorittgrønnsak vokser i jorden, formen er lang og fargen er oransje. Hvilken grønnsak er det? Da jeg gjemte eggene mistet jeg favorittgrønnsaken min på veien – det er neste spor».  

6. Lag et skramleorkester

Det er gøy å spille på “instrumenter”. Lag et skramleorkester med det dere måtte ha hjemme. For eksempel kjeler, grytelokk, bestikk, sleiver og kanskje dere også tør prøve med noen kjøkkenglass som har god klang. Lag deres egne melodier, eller prøv å spille i takt med en sang dere liker. Spill høyt og spill lavt, eksperimenter med ulike måter å spille på. Ta gjerne opptak av det dere spiller, for eksempel på mobilen, så kan dere høre på det dere har skapt sammen etterpå.

7. Gummistøvelkasting

Dette er en morsom aktivitetslek der kasteferdigheter er i fokus. Til denne aktiviteten trenger du noen gummistøvler. Lek på et område med litt god plass. Lekens hensikt er å kaste støvler så langt det går. Den kan også lekes som en stafett. Da er hensikten at alle i laget kaster støvelen over en strek. Den som skal kaste støvelen, står med litt brede bein, og holder støvelen med begge hender foran seg. Kasteren bøyer seg ned og svinger støvelen mellom bena. Armene føres deretter opp, og med en knekk i håndleddet føres støvelen over ryggen og får fart før barnet kaster støvelen fremover. Stafett: Tegn en strek et stykke ut på «banen». Del i lag. Målet er å få støvelen over streken. Ved passering skal støvelen kastes tilbake til neste mann, på samme måte som beskrevet over.Det er ikke helt enkelt å kaste med denne teknikken, og støvelen kan fort havne et helt annet sted. Pass på at ingen får støvler i hodet. Det er kjempegøy når man får til å kaste. Dere kan også utforske andre måter å kaste på, og leken kan tilpasses alle aldersgrupper.

8. Matematisk Land Art

Når dere lager Land Art vil dere kanskje komme innom matematiske temaer som symmetri, mønster, antall, sortering og form. Sette ord på det matematiske dere ser, og snakke med barnet deres om hvordan barnet kan gjenkjenne dette i andre situasjoner.

Alternativ 1: Ut på tur!

Bevegelse og frisk luft for å holde kroppen frisk. En tur i skog og mark, eller langs kysten, kan absolutt kombineres med matematikk. La barna samle opp litt naturmaterialer, som pinner, steiner, blader, mose og lignende. Lag så et kunstverk sammen av naturmaterialene, enten der dere er eller hjemme.

Alternativ 2: Innendørs

Dere kan også lage Land Art-inspirert kunst hjemme. Bruk det dere har, enten av naturmaterialer eller gjenbruksmaterialer, eller rett og slett det dere har tenkt til å kildesortere, som korker og lokk.

9. Statisk elektrisitet-magi

Dere har kanskje en ballong eller to liggende hjemme etter et bursdagsselskap? Ballong kan nemlig være kilde til mye moro! Blant annet kan dere utforske statisk elektrisitet. Statisk elektrisitet oppstår når det blir ubalanse på atomnivå, mellom protoner og elektroner i atomene. Men, det er ikke så viktig å snakke med barna om! Fokuser heller på utforskingen.

Slik gjør dere: Blås opp ballongen og knyt den igjen. Gni ballongen i håret eller på ullgenseren, da lader dere ballongen. Strø litt bordsalt på bordet og hold den ladede ballongen noen centimeter over saltet. Da bør saltet fly opp og feste seg i ballongen (hvis det ikke er for fuktig da).

  • Hva skjedde? Hør på lyden!
  • Hva annet har dere i kjøkkenskapet? Pepper, oregano, ris eller linser kanskje? Funker dette på samme måte?
  • Hva skjer hvis dere holder den ladede ballongen mot vannet fra springen?

10. Bilbane ute eller inne

Om dere lager en enkel bilbane får kanskje bilene ny interesse. Bruk det dere har, noen kasser eller bøker, og noe som fungerer som bilbane, for eksempel en planke eller brødfjøler?

11. Klinkekulebane  

Alternativ 1: Lag en klinkekulebane på et legobrett med legoklosser. Forsøk å lede/vippe klinkekulen gjennom banen.  

Alternativ 2: Lag en klinkekulebane av klosser eller lignende på et bord eller på gulvet. Bruk et sugerør og blås klinkekulen gjennom banen. Tilpass vanskelighetsgraden på banen etter barnets alder.  

12. Butikklek

Denne leken kan du lage så stor eller liten som barnet ditt og du har lyst til. Den kan utvides i det uendelige og dere kan leke den over flere dager. Den kan også lekes ute. Lag en butikk eller en kafè, for eksempel av et lite bord eller noen kasser. Finn ulike ting å selge i butikken, for eksempel tørrvarer, tom matvareemballasje eller leker. Det kan være stas å selge små «snitter» (skjær litt grovbrød i fire eller i trekanter, smør med pålegg og pynt med litt grønnsaker), eller annen «ordentlig mat». Penger kan for eksempel være knapper, smålego eller tegnes på et ark. Dere kan lage plakater med gode tilbud eller med priser på varene. Lek leken med familiemedlemmer som kunder eller med figurer eller kosedyr som kommer og handler!

13. Ta med malesaker ut

Av og til kan det være nok å bytte miljø for at noe skal bli spennende. Teip opp ark et sted det passer ute, for eksempel på et bord eller på en vegg på balkongen, i hagen eller ta med en tegneblokk ut på tur. Det kan av og til være fint å ha noe å inspireres av når man skal male, for eksempel en blomst dere plukker? Eller et tre dere ser?  

14. Lag deres egen plastelina (play dough) 

Oppskrift: 
1 dl salt
6 dl mel
4 ss olje
2 ss sitronsyre
5 dl kokende vann 

Bland sammen mel, salt og sitronsyre. Kok opp vann og ha oljen i vannet. Rør olje og vann inn i melblandingen. Elt til en jevn og smidig deig. Juster evt. med mer mel om deigen er klissete. Tilsett konditorfarge. Deler dere deigen kan dere tilsette ulike farger. Bruk fantasien og form for eksempel forskjellige små kaker til å selge i lekebutikken/kaféen. 

15. Vårrengjøring

Finn frem leker som trenger en vask. Fyll en balje med lunkent vann. Utstyr barnet ditt med klut, svamp eller oppvaskkost og vask lekene. Underveis kan dere for eksempel snakke om farge, form, størrelse eller hva leken kan brukes til. Hvorfor er det viktig å vaske lekene iblant? Hvordan pleier vi å vaske andre ting hjemme? Hvor vaskes klærne? Hvor vaskes kopper og tallerkener?

16. Eksperimenter med kullsyre

Gjør eksperimenter i påsken. I filmen under viser Oda deg hvordan du kan gjøre ulike eksperimenter med ting du har hjemme.

Denne artikkelen har emnene:

Tips til aktiviteter

Nyheter og artikler fra Espira

I Espira-parken gjør vi morsomme realfagsaktiviteter for barn
Kostymer til karneval – tips til en billigere og mer bærekraftig feiring
Vinteraktiviteter med barn – billige og helt gratis

OSLO

Telefon: 21 08 80 88
Hoffsveien 1A, 0275 Oslo
Postboks 208, 0103 Oslo
post@espira.no

KARMØY

Telefon: 21 08 80 88
Helganesvegen 41, 4262 Avaldsnes
Postboks 353, 4291 Kopervik

Personvernerklæring
Informasjonskapsler (cookies)
Om Espira-barnehagene

Espira © 2021

SNARVEIER

Finn din nærmeste barnehage
Kontakt
Jobb med oss

Nullmobing logo

Miljøfyrtårn logo

Vi benytter cookies blant annet for å sikre at du får en best mulig brukeropplevelse, og for å hente inn statistikk slik at vi kan analysere hvordan nettstedet benyttes.

Trykk GODTA for å akseptere vår bruk av cookies.
Detaljer GODTA
Manage consent

Oversikt over personvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du navigerer gjennom nettstedet. Ut av disse lagres informasjonskapslene som er kategorisert som nødvendige i nettleseren din, da de er avgjørende for å fungere med grunnleggende funksjoner på nettstedet. Vi bruker også tredjeparts informasjonskapsler som hjelper oss med å analysere og forstå hvordan du bruker dette nettstedet. Disse informasjonskapslene lagres bare i nettleseren din med ditt samtykke. Du har også muligheten til å velge bort disse informasjonskapslene. Men å velge bort noen av disse informasjonskapslene kan påvirke nettleseropplevelsen din.

CookieTypeVarighetBeskrivelse
__cfduid129 days 23 hours 59 minutesThe cookie is used by cdn services like CloudFare to identify individual clients behind a shared IP address and apply security settings on a per-client basis. It does not correspond to any user ID in the web application and does not store any personally identifiable information.
__cfruid1sessionThis cookie is set by the provider Cloudflare. This cookie is used for load balancing and for identifying trusted web traffic.
__zlcmid111 months 29 days 23 hours 59 minutesThis cookie is used by Zendesk live chat and is used to store the live chat ID.
_fbptredjepart1 årThis cookie is set by Facebook to deliver advertisement when they are on Facebook or a digital platform powered by Facebook advertising after visiting this website.
_gatredjepart1 årThis cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to calculate visitor, session, campaign data and keep track of site usage for the site's analytics report. The cookies store information anonymously and assign a randomly generated number to identify unique visitors.
_ga_M60H0GTSN901 years 11 months 28 days 23 hours 59 minutesNo description
_ga_RM2VMPSEEV01 years 11 months 28 days 23 hours 59 minutesNo description
_gat1This cookies is installed by Google Universal Analytics to throttle the request rate to limit the colllection of data on high traffic sites.
_gcl_au12 months 28 days 23 hours 59 minutesThis cookie is used by Google Analytics to understand user interaction with the website.
_gid323 hours 59 minutesThis cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to store information of how visitors use a website and helps in creating an analytics report of how the wbsite is doing. The data collected including the number visitors, the source where they have come from, and the pages viisted in an anonymous form.
_hjAbsoluteSessionInProgress029 minutesNo description
_hjFirstSeen029 minutesNo description
_hjid111 months 29 days 23 hours 59 minutesThis cookie is set by Hotjar. This cookie is set when the customer first lands on a page with the Hotjar script. It is used to persist the random user ID, unique to that site on the browser. This ensures that behavior in subsequent visits to the same site will be attributed to the same user ID.
_hjIncludedInPageviewSample01 minutesNo description
_scid31 years 29 days 16 hours 18 minutesThis cookie is set by Snapchat. This cookie is used to serve and store Snapchat Pixel unique ID of the User.
AWSALBCORS16 days 23 hours 59 minutesThis cookie is used for load balancing services provded by Amazon inorder to optimize the user experience. Amazon has updated the ALB and CLB so that customers can continue to use the CORS request with stickness.
fr12 months 28 days 23 hours 59 minutesThe cookie is set by Facebook to show relevant advertisments to the users and measure and improve the advertisements. The cookie also tracks the behavior of the user across the web on sites that have Facebook pixel or Facebook social plugin.
IDE11 years 23 days 23 hours 59 minutesUsed by Google DoubleClick and stores information about how the user uses the website and any other advertisement before visiting the website. This is used to present users with ads that are relevant to them according to the user profile.
PHPSESSID1sessionThis cookie is native to PHP applications. The cookie is used to store and identify a users' unique session ID for the purpose of managing user session on the website. The cookie is a session cookies and is deleted when all the browser windows are closed.
player111 months 29 days 23 hours 59 minutesNo description
sc_at11 years 23 days 23 hours 59 minutesThe cookie is set by Snapchat. This cookie is used for advertising purpose. It shows relevant ads to the users by tracking user behaviour on Snapchat.
test_cookie114 minutesThis cookie is set by doubleclick.net. The purpose of the cookie is to determine if the users' browser supports cookies.
viewed_cookie_policy111 months 30 days 5 hours 48 minutesThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
vuid11 years 11 months 28 days 23 hours 59 minutesThis domain of this cookie is owned by Vimeo. This cookie is used by vimeo to collect tracking information. It sets a unique ID to embed videos to the website.
X-AB123 hours 59 minutesNo description
Necessary
Alltid aktivert

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Other
Advertisement
Analytics
Functional
Performance
Lagre og godta