Påsketid er eggtid! I flere tusen år har egget hatt en sentral plass i påsken og det er flere grunner til det. I tidligere tider la ikke høna egg på vinteren, men satt i gang verpingen igjen rundt påsketider. Påsken ble derfor en eggefest! Visste du at nordmenn spiser nesten 30 millioner egg i påsken? Det blir mange egg hver dag!
Egg symboliserer nytt liv, og for små barn passer det godt å knytte påskefeiringen til at naturen våkner til nytt liv om våren. Barnehager landet rundt forbereder påskefeiringen ved å pynte egg på fantasifulle måter og selvsagt ved å spise dem på ulike måter. Noen ruger også ut egg som klekkes til kyllinger i barnehagen. For et lite barn kan det være et lite mirakel i seg selv!
I Espira har vi realfag som ett av våre satsingsområder,og egg er spennende å undre seg over! Hva kom først, høna eller egget? Hvorfor er det ikke kylling i alle egg? Er det bare brune høner som legger brune egg? Hva skjer med egget når vi koker det?
Vi kan også forske på egget på ulike måter. I filmen kan du se ulike forsøk du kan gjøre med egg.Ta med barna og prøv selv da vel! Kanskje kommer dere også på andre morsomme «eggsperimenter»? Realfag handler i stor grad om å være nysgjerrig og prøve ut ulike ideer. Tar du med barn på aktiviteter der de får mulighet til å være kreative og utforskende støtter du deres vei mot å finne ut av hvordan verden henger sammen.
Du trenger:
Legg egget ned i glasset, og fyll glasset med eddik til det dekker hele egget. Så setter du glasset et sted for seg selv i en dag eller to. Følger med på hva som skjer. Det er spennende å se hva som har skjedd med eggetnår det har stått i eddik. La barnet utforske egget, undre dere sammen om hva som kan ha skjedd med skallet, og snakk om det dere ser.
Du trenger:
Hva tror du skjer hvis man slår to egg mot hverandre? Spør barnet før dere tester. Det ene egget vil knuse, men hvorfor knuser ikke begge? Dette er perfekt å teste hvis dere skal lage mat med egg, så kan dere eksperimentere sammen og undre dere sammen mens dere lager mat.
Du trenger:
Hell vann i en stor beholder/glass og fyll halvparten opp med vann fra springen. Spør barnet om hva hen tror vil skje med egget før du legger det i vannet. Egget vil synke til bunnen (hvis det ikke har gått ut på dato). Nå skal vi endre massetettheten på vannet ved å lage saltvann.
Ta egget opp av vannet før fortsetter. La barnet helle så mye salt i vannet som de tror de trenger, og rør godt rundt. Spør barnet nå hva hen tror vil skje hvis dere putter egget i saltvannet. Egget vil nå flyte i saltvannet. Nå skal barnet få se på forskjellene på saltvann og ferskvann. For å synliggjøre forskjellene kan barnet tilsette konditorfarge i saltvannet.
Fyll en flaske med ferskvann fra springen og tilsett en annen farge på dette vannet med konditorfarge. Hell det fargede ferskvannet forsiktig og sakte over i beholderen med saltvann. Bruk gjerne hånden som et slags filter når du heller over ferskvannet, så det ikke blander seg for mye. Egget vil nå sveve midt i beholderen mellom saltvannet og ferskvannet.