Kunnskapsbarnehagen

Espira videreutvikler kvalitet i barnehagen

Av Jens Schei Hansen, Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør og Pia Paulsrud, Fag- og kvalitetsdirektør i Espira.

I Espira jobber vi systematisk med å bygge og videreutvikle god kompetanse hos alle ansattgrupper. Vi har igangsatt et helhetlig arbeid med å vurdere og videreutvikle kvalitet i barnehagen, Espira BLIKK, som alle barnehager og alle ansatte er med på. Vi tror på barnehagen som en lærende organisasjon, og inviterer med dette politikere til å høre mer om dette arbeidet.

Våre ansatte gjør hver dag gjør sitt beste for å gi barna et godt barnehagetilbud og en god start på livet. Espira deltar i flere forskningsstudier for å styrke forskningsbasert kunnskap i barnehagesektoren, og vi har blitt en attraktiv samarbeidspartner for høyskoler og universitet.

I disse dager ansetter vi mange nye og kompetente medarbeidere for å oppfylle nye nasjonale normer. Utfordringen vår er den mangelfulle finansieringen av bemanningsnormen. Dette gjør at vi i Espira, og mange andre barnehageeiere, både kommunale og private, både små og store, må gjøre endringer for å klare å oppfylle normene.

I Espira verdsetter vi fagarbeidere og den praksisnære utdanningen disse har. Sammen med de høyskoleutdannede barnehagelærerne og andre medarbeidere med variert bakgrunn danner de grunnlaget for kvalitetsarbeid i barnehagene. Politikerne har så langt prioritert å innføre bemannings- og pedagognorm, men ingen norm for fagarbeidere i barnehagen. Inntil bemanningsnormen er finansiert, må vi prioritere det som er lovfestet. I Espira har gjennom mange år satset på å ansette og utdanne fagarbeidere, fordi vi anerkjenner deres kompetanse. Som fagarbeider i Espira får du mulighet til å videreutvikle din kompetanse på ulike måter. De siste årene har bl.a. flere av våre fagarbeidere fått mulighet til å videreutdanne seg på fagskolenivå. Vi ønsker å jobbe for at vi skal kunne fortsette dette arbeidet.

Inntil bemanningsnormen er finansiert har vi vært nødt til å midlertidig bremse ansettelse av fagarbeidere. I tillegg har vi sagt at ved ansettelse av medarbeidere med ansiennitet over seks år skal dette godkjennes sentralt. Dette er fordi Espira i dag har et lønnsnivå som ligger høyere enn gjennomsnittet for barnehagesektoren. Vi ønsker å ansette de best kvalifiserte søkerne, og i mange tilfeller godkjennes det selvsagt lengre ansiennitet. Barnehagens totale kompetansenivå er utgangspunkt for vurderingene. I barnehager der det er mange ansatte med mye erfaring, kan det for eksempel være en god kompetansemiks å få inn ansatte med lavere ansiennitet.

Årsaken til disse midlertidige tiltakene i Espira er altså innføring av bemanningsnorm i barnehager. Den mangelfulle finansieringen for private barnehager skyldes at tilskudd til private barnehager beregnes på bakgrunn av to år gamle kostnader i den enkelte kommune. Alle barnehager må innføre bemanningsnormen før 1.8.2019. Private barnehager vil derfor ikke få dekket sine kostnader til innføring av denne normen før i 2021 i enkelte kommuner.

Espira er en langsiktig og viktig samfunnsaktør. Vårt mål er å gi det aller beste tilbudet til barn i våre barnehager. Med 101 barnehager, ansvar for 9500 barn, nærmere 2500 ansatte, barnehagebygg fra ulike tidsepoker og økende kompetanse- og kvalitetskrav er det viktig for Espira at alle våre barnehager skal være bærekraftige på sikt, og at bemanningsnormen finansieres fra det tidspunkt den trer i kraft. Vår oppgave er å sikre at vi også i årene som kommer kan gi barna et best mulig barnehagetilbud, at vi skal kunne håndtere omfattende vedlikeholdsoppgaver på bygg og uteområder og at vi skal kunne videreføre langsiktige kompetanse- og kvalitetssatsinger.

For å kunne gi våre barn en barnehage med god kvalitet også i fremtiden behøver vi stabile politiske og økonomiske forutsetninger. Dersom politikerne ønsker flere fagarbeidere i barnehagene bør det jobbes med å foreslå en fagarbeidernorm. Dersom politikerne ønsker økt kvalitetssatsing i barnehagene så ønsker vi selvsagt dette hjertelig velkommen. Vi kan bidra med viktige erfaringer om hvordan dette kan gjøres på en måte som er i tråd med internasjonale anbefalinger, og som ivaretar barnehagens autonomi. Både nye normer og kvalitetssatsinger må selvsagt finansieres, så vår oppfordring er å se helhetlig på kompetanse, kvalitet og finansiering av forslagene.

Denne kronikken er publisert i Dagbladet 7.juni.








Denne artikkelen har emnene: