Pedagogiske miljøer
Gode pedagogiske miljøer inne og ute er en viktig ramme for det pedagogiske arbeidet.
I Espira skal vi tilrettelegge for pedagogiske miljøer som inspirerer til lek, nysgjerrighet og utforsking. For å kunne jobbe systematisk og kontinuerlig med utvikling av de pedagogiske miljøene vurderer alle våre barnehager jevnlig kvaliteten på sine pedagogiske miljøer.
En barnehageavdeling yrer av liv. Et hus blir til under et bord. Det blir bolig for en stor dinosaurfamilie. Dinosaurfamilien får puter, kopper og kar. Utenfor hytta vokser det frem en frodig hage. Noen kunstige planter blir trær, et stykke grønn tyll blir gresset. Dinosaurene fryder seg i hagen og spiser glupsk av plantene. Bare noen meter unna er det et annet prosjekt på gang. Fire barn bygger et tårn som snart når helt opp til taket. Det står støtt fordi barna har jobbet lenge med fundamentet. De har prøvd og feilet før de fant ut at de største klossene i bunnen gjorde det ordentlig stabilt. Det bygges ut i alle retninger fordi det er mange klosser å ta av. Noen bøtter snus opp ned og blir til spir. Tårnet dekoreres med skjell og kronen på verket blir en heis laget av et papprør på høykant.

Barns lek, læring og kreativitet blomstrer i inspirerende miljøer. Et variert utvalg av leker, materiell og utstyr, som er tilgjengelige for barna, fremmer ulike typer lek og utforsking. Gode pedagogiske miljøer har ofte lekesoner der det er tydelig for barnet hva de kan finne på. Soner for konstruksjon, familielek, lesing og fysisk aktivitet er eksempler på slike soner. Det er ikke alltid lekene fra leketøyskatalogene som er de mest interessante. En samling fine sko eller fjær i ulike farger, kan fenge de yngste barna i lang tid.
I Espira skal de pedagogiske miljøene, inne- og ute, utformes for barn i alle aldre, og barna skal oppleve at det er progresjon i materialer og utstyr gjennom barnehagetiden. Alle Espiras barnehager vurderer jevnlig kvaliteten på sine pedagogiske miljøer.