Kunnskapsbarnehagen

Hjelp, et spøkelse i skapet! Hvordan håndterer du at barnet ditt er redd?

Det finnes mye å være redd for. Mørket, insekter, spøkelser, hunder, krig og brann. Listen kan bli lang! Både voksne og barn er redde. Vi er redde for mange ulike ting, og vi opplever alle at redsel kan være en vond følelse.

Har du opplevd at barnet ditt plutselig blir redd for noe, for eksempel at det er et spøkelse i skapet? Kanskje kommer redselen snikende akkurat når det er sengetid. Som foreldre er vanligvis vår første tanke at vi vil forsøke å fjerne, eller dempe redselen. Du sier kanskje at det ikke finnes spøkelser. Du åpner kanskje skapdøra for å vise fram at det ikke er noen der. Eller du sier til barnet ditt at det ikke er noe å være redd for. Resultatet er sannsynligvis at du fjerner, eller demper redselen midlertidig. Men, ofte kommer følelsen av redsel raskt tilbake, fordi redselen alltid finner sine egne veier inn i oss. Kanskje barnet ditt nå har blitt redd for at det skal bli brann? Eller at en flue skal komme inn på rommet?

Barn og redsel

Det kan være lurt å tenke at du ikke skal legge all oppmerksomheten på akkurat den tingen eller hendelsen barnet ditt er redd for, men at du heller skal stille deg inn mot den følelsen barnet ditt har. Når barnet ditt forteller at hen er redd for «noe», kan du gi oppmerksomhet til følelsen «å være redd». Du kan for eksempel si: «Jeg ser du er redd nå. Det føles ikke noe godt å være redd. Alle mennesker er redde iblant, både voksne og barn». «Hvordan kjennes følelsen ut for deg?». Kanskje vil barnet ditt dele noen av følelsene det har, eller spørre litt mer om dine følelser. Videre kan du hjelpe barnet med noen teknikker for å håndtere redselen. Du kan for eksempel si:

  • «Når vi er redde vil alle mennesker at redselen skal bli borte, og vet du hva, det kan vi få til.
  • Vi kan si til oss selv at: «Nå er jeg redd, og det kjennes ikke noe godt. Men, jeg er trygg her. Det er noen som er glad i meg og passer på meg».
  • Kanskje kan du dele en historie fra da du var barn om noe du var redd for, og fortelle hvordan du håndterte redselen.

Det er heldigvis ikke sånn at all redsel forsvinner fra barnet ditt bare du snakker om følelsen. Vi sier heldigvis, fordi som alle andre følelser, er redsel en viktig følelse for oss mennesker. Vi må lære å leve med alle følelsene våre, både de gode og de mindre gode. Følelser beriker livene våre og vår opplevelse av verden. De hjelper oss til å til å skape mening og til å bedre forstå oss selv og andre.