Språkstimulering for barn på tur! 

Visste du at en tur i skogen både byr på flotte naturopplevelser og super språkstimulering for barnet ditt? Når dere oppdager nye ting, blir nysgjerrige og har det fint sammen oppstår også de beste samtalene. Og gode samtaler er det aller beste for at barnet ditt skal lære seg nye ord og nye måter å uttrykke seg på.  

Lek og lær noen nye ord på turen 

På tur i skogen er det mange nye ord å lære. Også for oss voksne. Hva med å låne en bok på biblioteket om forskjellige typer moser og lav, eller steinsorter? Det er god språkstimulering for barn å lære nye ord. Visste du for eksempel at det finnes over 15 000 forskjellige typer mose? Det er gøy å leke “Kims lek” og det kan gjøres helt uten å ha med seg noe utstyr. Gjem ting under et teppe eller en jakke og gjett hva som er borte. Du an gjøre det mer eller mindre vanskelig ved å ha mange eller få ting under teppet, eller ved å legge ting med nesten samme navn under teppet, for eksempel forskjellige blomsterarter. Utforsk arter ved å bruke Artsorakelet.

Gode samtaler i naturen er super språkstimulering  

Det er så mye å snakke om når vi er i ute naturen! Hva heter den? Hvorfor ser den sånn ut? Hvem spiser hvem? Og hvilken er tyngst? Noen ganger blir du kanskje til og med litt sliten av alle spørsmålene. Husk at det nettopp er spørsmål og svar som gir barnet ditt helt nødvendig kunnskap og språklige ferdigheter. Det er fint å undre seg sammen, du trenger absolutt ikke å ha svar på alt. Fine svar tilbake er: Hva tror du? Skal vi prøve å finne det ut?  Er barnet ditt mer stille og ikke spør så mye? Da har du en oppgave i å inspirere til utforskende samtaler. Det kan du gjøre ved å stille åpne spørsmål og sammen kan dere finne ut av ting. Og selvsagt skal det være rom for å bare være helt stille på turen også! Det kan for eksempel være kjempefint å legge seg ned på et mykt moseteppe og bare lytte til lydene i naturen. Det er faktisk også god språkstimulering fordi vi bruker hørselen aktivt, noe som er veldig viktig blant annet for å oppfatte ulike typer språklyder.  

Ta med en bok i sekken, det er fint å lese bok på tur 

En bok er kanskje ikke det første du tenker på å pakke med i tursekken? Prøv det neste gang! Det er kjempefint å ta en rolig stund med boklesing på tur. Gjennom bøker oppdager barna nye ord og nye måter å formulere seg på, i tillegg er det selvsagt veldig hyggelig å oppleve en god bok sammen. Det er morsomt å “leke boka” etter dere har lest. Da kan barnet ditt prøve ut å bruke nye ord på en lekende måte. Å lære språk krever både at barnet lytter og at barnet bruker språket. Leken er barnets beste arena for å prøve ut nye ord og måter å bruke språket.

Få flere gode tips her:

 

Vil du lese mer om barn og språkutvikling?

Vi har lang erfaring med å gå på tur. Du kan lese flere gode turtips her.

Tags:

Språkspråkstimuleringtur