Slik jobber Espira med bærekraft

Barn skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Derfor er bærekraftig utvikling en viktig del av barnehagens samfunnsoppdrag. Miljøfyrtårn sertifiseringer og samarbeid med SOS-barnebyer og gjenbruksappen La Vandre er våre viktigste bærekraftsatsinger.

Å arbeide for en bærekraftig utvikling er mer enn fine ord – det handler om konkrete tiltak innenfor klima og miljø, økonomi og sosiale forhold. Som stor barnehageeier har vi et bærekraftig perspektiv i vår daglige drift og på alle plan. Med 2700 ansatte i over 50 kommuner, vil vi bruke vår posisjon til å ta ansvar ut over det vi er lovpålagt å gjøre. Vårt engasjement for en bærekraftig utvikling er en naturlig forlengelse av vårt samfunnsoppdrag.

FNs bærekraftsmål står sentralt

– Espira er opptatt av FNs bærekraftsmål. Som barnehageeier med ansvaret for nærmere 10 000 barn, er særlig FNs bærekraftsmål om god utdanning et mål vi bidrar til hver dag, sier Marit Lambrechts, administrerende direktør i Espira. FNs bærekraftsmål er verdens felles agenda for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikheter og stoppe klimaendringene innen 2030. Lambrechts peker på at forskning viser hvordan et barnehagetilbud av høy kvalitet er av stor betydning for barnas videre utdanningsløp.

– I tillegg ønsker vi å bidra til muligheter for livslang læring for alle, uansett kjønn eller hvor i verden man vokser opp, sier Lambrechts.

Hovedsamarbeidspartner til SOS-barnebyer

Marit Lambrechts forteller at hun er veldig stolt av samarbeidet med SOS-barnebyer om driften av en barnehage for 140 barn i Zimbabwe.

– Vi har jobbet lenge med SOS-barnebyer og ble hovedsamarbeidspartner i 2017. Å støtte SOS-barnebyer bidrar til å utgjøre en konkret forskjell for barn, og til at disse barna får bedre forutsetninger for å videre utdanning, og til å ta ansvar for eget liv og egen helse i fremtiden, fortsetter Lambrechts.

Det er våre barnehager som gjør samarbeidet med SOS-barnebyer mulig. Barn, foreldre og ansatte er alle med på å samle inn penger gjennom loddsalg, utstillinger, konserter og mange andre oppfinnsomme tiltak.

Espira utvikler også materiell om prosjektet som barnehagene kan bruke i sitt pedagogiske arbeid. Slik blir tusenvis av norske barn tidlig engasjert i det å hjelpe andre barn på tvers av landegrenser.

Les mer om samarbeidet med SOS-barnebyer her

a group of children are playing with a ball in a playground .

Viktig for FNs bærekraftsmål

– Samarbeidet med Espira er viktig for vårt arbeid og for å nå FNs bærekraftsmål for utvikling. Arbeidet med å styrke og støtte familier i krise er et sentralt bidrag for å forhindre at barn utelates fra bærekraftsagendaen, sier Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer Norge.


Les mer om FNs bærekraftsmål her

Aarak understreker også at Espira gjennom sin støtte til og arbeid med barnehagen i Zimbabwe er med på å gjøre foreldrene til barna der i stand til å skaffe familien inntekt.

– Det bidrar til målet om å utrydde fattigdom og sørge for anstendig arbeid og økonomisk vekst, sier hun.

Gjenbruk i barnehagen med La Vandre

I januar 2023 startet Espira et spennende samarbeid med gjenbruksappen La Vandre. La Vandre appen gir et bærekraftig alternativ til foreldre i våre barnehager. Små barn vokser raskt ut av klær og utstyr, og appen gjør det enkelt forforeldre å avtale bytte eller salg av brukte barneklær og utstyr i samme barnehage.

La Vandre gjør det mulig for hver barnehage å være en egen liten markedsplass. I appen kan foreldre avtale henting, levering, bytting og salg i egen lokale barnehage. På større markedsplasser og i Facebook-grupper kan annonser drukne blant andre, og levering og henting av tøy krever mer logistikk Den lokale markedsplassen i barnehagen fører til mindre transport og pakking og derved også et mindre klimaavtrykk.

a phone with la vandre written on the screen

Hvorfor er gjenbruk viktig for våre barnehager?

Klesindustrien er verdens nest mest forurensende industri. Klarer vi å øke gjenbruket av klær og utsyr i våre barnehager betyr det betydelig mindre miljøavtrykk fra våre barnehager hvert år. Sammenlignet med kjøp av nye klær og utstyr, er gjenbruk av klær, og særlig barneklær som barn raskt vokser ut av, et viktig tiltak for en bærekraftig utvikling.

La Vandre kan være et positivt bidrag til småbarnsforeldre som står i stadig mer økonomisk krevende tider. Økte matpriser, høye strømpriser og rentehevinger rammer småbarnsfamilier særlig hardt. La Vandre kan også bidra til sosial utjevning, fordi foreldre får enkel tilgang til billigere klær og utstyr.

Les mer om samarbeidet her

Barnehager som Miljøfyrtårn

I rammeplan for barnehagen står det at barnehagen har en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftige samfunn. Rammeplanen sier også at barna skal få kjennskap til naturen og bærekraftig utvikling, lære av naturen og utvikle respekt og begynnende forståelse for hvordan de kan ta vare på naturen. Bærekraftig utvikling er altså en viktig del av barnehagens innhold.

– Med Miljøfyrtårn sertifisering får barnehagene viktige verktøy for å jobbe helhetlig, systematisk og langsiktig med tiltak som vil bidra til en grønnere fremtid, sier Harald Johnsrud, HR-direktør i Espira.

Noen av Miljøfyrtårn-kriteriene for barnehager

  • Helhetlig miljøpedagogisk opplegg og tiltak integreres i årsplan
  • Minst 15 % økologisk mat
  • Miljøkriterier stilles til leverandører av leketøy
  • Ingen kjemiske plantevernmidler på uteområde
  • Å aktivt jobbe for å redusere matsvinn

Miljøfyrtårn-sertifiseringen innebærer også kriterier for arbeidsmiljøet, fortsetter Johnsrud.

– Vi jobber hele tiden for å sikre at alle våre medarbeidere skal oppleve sin arbeidsplass som trygg, utviklende og inspirerende. Alle Espira-barnehagene har miljøtiltak rundt vann, energi, gjenvinning og forbruk.

Les mer om Miljøfyrtårn her

Miljø og etikk avgjørende for innkjøp

Med over 100 barnehager er Espira også en stor innkjøper, og det gir bedriften muligheten – og et ansvar – til å velge leverandører som underbygger samfunnsansvaret.

– Vi kjøper jo inn alt fra leker, bøker og matvarer til møbler og printerblekk, og vi har utarbeidet etiske retningslinjer som styrer hvem vi velger som leverandører, forteller Martin Kvist, innkjøpssjef i Espira. Alle potensielle leverandører vurderes opp mot deres fokus på etisk handel.