“Jeg fryser”! “Jeg vil hjem”! Hvem har ikke vært på tur med barn som blir kalde og som vil avslutte turen umiddelbart? I Norge er vi heldige som har fire flotte årstider, men mange dager kan være litt kjølige. Heldigvis finnes det gode råd når kulda sniker seg på og motivasjonen faller. I Espira-barnehagene har vi lang erfaring med barn på tur.
I denne videoen får du flere gode tips:
Bananas
Beskrivelse: Dette er en regellek som inspirerer til mye aktivitet. Bli enige om et område der leken skal foregå. Velg en som er «Bananas» og som skal prøve å ta de andre. Den som er «Bananas» fanger andre ved å ta på dem. De som er tatt må stanse opp og løfte begge hendene over hodet. De som ikke er tatt skal befri de som er tatt, ved å ta på dem og si «bananas». De som befris senker armene ved å spre de ut fra kroppen som en sol. Bananen er da skrelt, og de kan begynne å løpe igjen.
Kaste på blink
Blir barna lei av å gå kan dere kaste på blink imens dere går! Bruk steiner, pinner, kongler eller snøballer om det er vinter. Etter hvert som dere går finner dere ulike ting som egner seg som blink, for eksempel en trestamme, et vann, eller en stein. Tar dere en pause eller har dere slått leir kan dere også kaste på blink. Dere kan eventuelt innføre et poengsystem, for eksempel 1 poeng for å treffe nærmeste stein og to poeng for å treffe vannet lengere borte.
Naturens hinderløype
Det er lett å finne naturlige hindre i naturen, for eksempel steiner eller stokker å balansere på, sølepytter å hoppe over, bakker å rulle ned, en strekning å hinke, løpe, hoppe eller krabbe. En kan gjerne lede leken og finne ulike hindre som skal forseres. De andre følger etter. Små barn trenger kanskje at en voksen leder først slik at de får litt inspirasjon til alt man kan finne på.
Klatrelek
Filosofen og eventyreren Arne Næss sa dette, da noen spurte han om hvorfor han hadde begynt å klatre: «Det var ikke jeg som begynte, det var dere som sluttet». Noen barn klatrer alltid opp i fjellskrenter, opp på steiner, opp i trær. Andre barn trenger oppmuntring til å klatre. Når du klatrer må du virkelig være til stede her og nå, og klatring utfordrer oss både fysisk og mentalt. Bli med barna opp på en stor stein, i et tre eller i en fjellskrent, men sørg for at det er trygt, og tilpasset barnas alder og motoriske utvikling.
Farge- og formjakt
Barn liker ofte godt å utføre små, konkrete oppdrag. Gå på jakt etter ulike farger og former i naturen, dere blir kanskje overrasket over hvor mye dere kan finne. En leder leken og roper ut hva de andre skal finne (for små barn bør det være en voksen som roper ut først, slik at de ser hvordan leken fungerer).
For eksempel:
Tampen brenner
Mange kjenner den gode gamle leken “Tampen brenner”. Den er morsom både for små og store, og kan lekes på utallige måter, også ute.
Slik leker dere:
En leder leken og gjemmer noe resten av gruppen skal lete etter, for eksempel en kopp, en sokk, et skjerf eller lignende. For de minste er det fint å se gjenstanden før den gjemmes slik at de vet hva de skal se etter. Før letingen starter kan man først spørre: «Fugl- fisk eller mellom?”. Fugl betyr høyt, fisk betyr lavt og mellom er så klart midt imellom fugl og fisk. Når begynner letingen! Lederen sier “varmere” når noen nærmer seg, og “kaldere” når noen fjerner seg bort fra tingen. Når tingen blir funnet skal den som fant tingen gjemme neste gang. Man kan leke så lenge man har lyst. Små barn synes ofte det er gøy å gjemme ting på samme sted hver gang, men de liker godt at man later som man leter en stund.