Som foreldre kan vi føle på både skam og fortvilelse når barnet vårt skader andre. Du har kanskje opplevd at barnet ditt har bitt et annet barn i barnehagen? Eller at barnet ditt til stadighet dytter andre barn? Det kan være både flaut og vondt å oppleve at barnet gjør dette.
Aller først er det viktig å huske på at det er veldig vanlig at små barn bruker fysiske «virkemidler» når de deltar i sosiale samspill. De kan bite fordi de blir frustrerte, eller de kan dytte fordi de ønsker kontakt. Og noen ganger skader de andre helt uten at du kan se at det ligger en grunn bak. For oss voksne kan det være lett å tenke at barn skader andre med viten og vilje. Husk på at barn har begrenset erfaring, og ofte er drevet av følelser og impulser, snarere enn av viten og vilje.
Små barn har ofte begrenset språk og begrenset evne til å regulere seg selv når de står i konflikter eller krevende sosiale relasjoner. De kan ikke forhandle eller forklare akkurat hvordan de har det. Når følelsene bygger seg opp kan det lede til impulsive handlinger som å bite eller å slå. Barnet ditt planlegger neppe å skade andre, og vurderer heller ikke konsekvensene av handlingen. Når barnet ditt får bedre språklige ferdigheter vil det som regel hjelpe. Men, selv om barnet ditt blir bedre på å forhandle og løse konflikter språklig, kan det nok rett som det er hende at impulsene allikevel trumfer denne kunnskapen. Sånn er det jo for oss voksne og – vi handler ofte på tross av bedre viten. Fornuften sier en ting, lysten sier noe annet.
Det er allikevel noen ting du kan gjøre for å hjelpe barnet ditt å regulere handlingene sine, og du skal få noen gode tips av oss på veien. Husk at om barnet ditt biter eller slår i barnehagen er det de barnehageansattes ansvar å følge dette opp. Tipsene vi gir er for situasjoner der du selv er til stede.