Espira har en egen mat og måltidssatsing fordi kosthold påvirker både fysisk og psykisk helse. For at barn skal vokse, utvikle seg, trives og lære er det viktig at de får alle de næringsstoffene de trenger. 40-60 prosent av barnets maksimale energiinntak per dag, dekkes i barnehagen. Barnehagen har derfor stor påvirkning på barnas matvaner, kosthold og helse.
Barn lærer gode matvaner sammen med andre barn og voksne. I miljøer der det tilbys variert og næringsrik kost, og der måltidet preges av en positiv stemning – uten tvang og press - kan barn bli inspirert til å prøve seg frem med ulike smaker og konsistenser. Når barn får sjansen til å smake mat gjentatte ganger øker sannsynligheten for at de liker den.
Måltidet i barnehagen er en fantastisk arena for sosialt samspill og læring. Rundt matbordet, i samspillet mellom barn og mellom barn og personalet ligger det rike muligheter for gode samtaler, å pirre nysgjerrighet på smak, lukt, farge, konsistens og form og til å lære av hverandre. Her kan det også snakkes om mat og kosthold i en naturlig sammenheng.