Espira-parken gir deg aktivitetstips for vinterferien

Nå er det vinterferie for mange familier i Norge. Men hva skal dere finne på? Fortvil ikke – vi har samlet noen realfaglige aktivitetstips til dere. Både noen veldig enkle aktiviteter, og aktiviteter som krever mer. Hvilke aktiviteter vil du gjøre med dine barn?

Skjekatapult

Skjekatapult er et superenkelt og morsomt eksperiment for barn!

Hvordan lage skjekatapult? Det eneste du trenger er en skje og en papirbit. Eller kanskje du vil forsøke å skyte ut noe annet? En ert kanskje?

Lekebil

Lekebil er en litt mer komplisert aktivitet. Å lage sin egen lekebil er et lærerikt prosjekt for familien å gjøre sammen. Alt du trenger er en tom melkekartong, fire korker, to sugerør, et grillspyd og en ballong, i tillegg til litt teip, en saks og en syl. Pluss litt lim, hvis du vil. Gjør som i filmen!

Men hva er det egentlig som skjer når lekebilen fyker framover? Når du blåser luft gjennom sugerøret fylles ballongen med luft. Denne luften har ingen andre måter å slippe ut på, enn gjennom åpningen. Luften presses ut i full fart, og da møter den motkraft. Derfor fyker lekebilen framover!

Hvorfor er dette matematikk? Når du lager en lekebil sammen med barnet ditt snakker dere om antall – hvor mange korker trenger dere? Gjennom hele prosessen bruker dere plasseringsord, som “på midten”, “gjennom” og “under”. Dere bruker begreper som beskriver forholdet mellom størrelser, som “liten” og “stor” ballong. Kanskje du velger å si at sugerøret er blitt “kort” når barnet har klippet det? Når barnet tester lekebilen sin sjekker dere hvor langt den fyker! Dere trenger ikke å ta fram målebåndet – det holder å si “lengre enn..” og “kortere enn..”.

Tips: Dekorer bilen med maling og klistremerker! Lag flere lekebiler og ha et bilrace.

 

Vennegjengen og de fargerike ballene

Vennegjengen og de fargerike ballene er en aktivitet som utspiller seg som en eventyrstund. Samle noen bamser som kan være vennegjengen og noen knapper, cheerios eller noe annet du har flere av som kan være lønnen.

Fortell barnet ditt historien om vennegjengen og diskuter med barnet ditt hvordan vennegjengen kan fordele lønnen. Hva er rettferdig?

Lag chiaslim

Slim er kult! Man kan lage slim på ulike ingredienser. Har du testet å lage slim av Chiafrø? Chiafrø absorberer væske veldig godt, og får en slimete konsistens når det har ligget i vann en liten stund. Dette slimet blir skikkelig slimete!

 

Men det blir jo mye søl da..

Det kan bli mye søl når barn gjør eksperimenter! Jeg ser det som et tegn på at barnet koser seg, at det ikke lar seg begrense når det utforsker. Men det er lett for meg å si da – fra Espira-parken hvor det er tilrettelagt for søl.

Hva om du og barnet ditt blir enige om et lite område hjemme hvor barnet får lov til å utfolde seg, hvor det er greit med litt søl. Det kan være ved kjøkkenbordet eller i hagen? Da slipper du å ha det overalt, i tillegg til at barnet kan nyte prosessen.

 

Vil du ha flere aktivitetstips? Sjekk ut Espira-parken på YouTube