Kunnskapsbarnehagen

Ukebrev 2: Tips og ideer til hjemmeaktiviteter

Trenger dere tips og ideer til nye, lærerike og morsomme aktiviteter? I dette ukebrevet kan dere bl.a. få tips om hvordan dere kan eksperimentere med lyd og kanskje dere får lyst til å lage deres egen plastelina?

Del med venner på Instagram!


Del gjerne bilder av det dere gjør eller lager hjemme på instagram med #espirabarnhjemme. Det er gøy å dele med venner selv om vi ikke kan være sammen.

Les en bok sammen


Husk at dere har tilgang til den digitale bokkassen på Polylino.*

*Last ned Polylino i App-store eller Google Play. Brukernavn: polylinohjem og passord: 987654321

Lek en lek

Mange barn leker fint alene, noen barn synes det er vanskelig å finne inspirasjon til å leke på egenhånd. Uansett kan det av og til være fint å sette av tid til en lek sammen.

Butikklek
Denne leken kan du lage så stor eller liten som barnet ditt og du har lyst til. Den kan utvides i det uendelige og dere kan leke den over flere dager. Den kan også lekes ute. Lag en butikk eller en kafè, for eksempel av et lite bord eller noen kasser. Finn ulike ting å selge i butikken, for eksempel tørrvarer, tom matvareemballasje eller leker. Det kan være stas å selge små «snitter» (skjær litt grovbrød i fire eller i trekanter, smør med pålegg og pynt med litt grønnsaker), eller annen «ordentlig mat». Penger kan for eksempel være knapper, smålego eller tegnes på et ark. Dere kan lage plakater med gode tilbud eller med priser på varene. Lek leken med familiemedlemmer som kunder eller med figurer eller kosedyr som kommer og handler!

Ulike aktiviteter


Oppskrift:
1 dl salt
6 dl mel
4 ss olje
2 ss sitronsyre
5 dl kokende vann
Bland sammen mel, salt og sitronsyre. Kok opp vann og ha oljen i vannet. Rør olje og vann inn i melblandingen. Elt til en jevn og smidig deig. Juster evt. med mer mel om deigen er klissete. Tilsett konditorfarge. Deler dere deigen kan dere tilsette ulike farger.
Bruk fantasien og form for eksempel forskjellige små kaker til å selge i lekebutikken/kaféen.
Vær med på en digital samlingsstund
Mange av våre barnehager lager digitalt innhold for barna som er hjemme. Her kan du være med på sangsamling med Ingar, som er pedagogisk leder i Espira Casa Musica.
Klinkekulebane

Alternativ 1: Lag en klinkekulebane på et legobrett med legoklosser. Forsøk å lede/vippe klinkekulen gjennom banen.
Alternativ 2: Lag en klinkekulebane av klosser eller lignende på et bord eller på gulvet. Bruk et sugerør og blås klinkekulen gjennom banen.
Tilpass vanskelighetsgraden på banen etter barnets alder.
Eksperimenter med lyd

Denne uken utforsker vi lyd! Lyd er bevegelse, og vi kaller disse bevegelsene for lydbølger. Lydbølger beveger seg som bølger i vann. Vi gjennomfører fem forsøk:
Kakepynten beveger seg
Dere trenger: Kakepynt, plastfolie og en skål.
I det første forsøket får vi kakepynten til å bevege seg ved lydbølgene som stemmen sender ut. Lydbølgene får plastfolien til å vibrere, som gjør at kakepynten hopper. I filmen kan det se ut som at det er pusten som får kakepynten til å bevege seg, men det er det ikke. Prøv selv, så oppdager dere det!
Koppgitar
Dere trenger: Pappkopp og gummistrikker.
Når vi trekker i gummistrikkene som er spent over koppen, vibrerer stikkene, som sender vibrasjonene nedover i koppen. Det blir gjenklang i koppen, og vi hører fin musikk.
Kopptromme
Dere trenger: Pappkopp, ballong, gummistrikk, klinkekule og saks.
Når vi spretter klinkekulen på ballongen som er spent over koppen, setter vi i gang vibrasjoner som beveger seg nedover i koppen. Det blir gjenklang, akkurat som i koppgirtaren.
Kopptelefon
Dere trenger: To pappkopper, hyssing og nål.
Når dere holder kopptelefonen med stram line, og en av dere snakker inn i koppen i den ene enden, og den andre lytter med øret inn i koppen i den andre enden, fører tråden lydbølgene slik at de kan høres i den andre enden.
Skje i hyssing
Dere trenger: Hyssing og en skje.
Når skjeen treffer noe, føres lydbølgene oppover tråden og vi kan høre klanget i enden av tråden.
Se filmen med forsøkene her!

https://vimeo.com/399819320
Film om koronaviruset til de yngste
Her kan du se en fin film som kan hjelpe barnet ditt å forstå mer om hva koronaviruset er og hvordan vi kan holde oss friske.
Se film her

Lag mat sammen


Barn liker å bli involvert i praktiske oppgaver når det innebærer hyggelig samvær. Barn er også nysgjerrige og blir mer interessert i å smake ulik mat om de er involvert i matlagingen. Det er mye å snakke om og utforske når man lager mat sammen. Hvordan smaker en gulrot når den er rå og hvordan smaker den når den er kokt? Hvor mye er en desiliter? Hva smaker en sitron? Er den sur eller søt? 

Her er en oppskrift på Cloud bread eller Oppsies som det også kalles. Det er et slags brød som er glutenfritt og som kan være en kjærkommen avveksling fra den vanlige brødskiva.
Se oppskriften her!


Denne artikkelen har emnene: