10 ting du bør tenke på når du skal velge barnehage

1. mars er siste frist for å søke barnehageplass de aller fleste steder i Norge. Her er noen viktige ting å tenke på når du skal velge barnehage.

Det å velge barnehage er noe av det viktigste du som forelder skal gjøreBarnet ditt skal tilbringe mye av sin tid i barnehagen i årene fremover og barnehagen du velger vil ha stor betydning for akkurat ditt barns trivsel og utvikling.  

Snakk med en pedagog 

– Det kan være enkelt å bare gå for barnehagen som ligger nærmest hjemmet, men det er mange andre hensyn som bør veie tyngre enn geografisier Anette Camilla Hem Reidarsen, styrer i Espira Ulsetskogen barnehage i Bergen.  

 Hvis du er på jakt etter gode råd om hva du bør se etter i en barnehage, kan det være veldig lurt å snakke med en barnehagepedagog 

– Dessuten finnes det ingen dumme spørsmål, og vi som jobber i barnehagene har stor forståelse for at mange synes det er litt skummelt å overlate det kjæreste man har til fremmede, sier Hem Reidarsen.

Barnehagestyrerens 10 tips til deg som skal velge barnehage: 

 1. Tenk gjennom hvilke forventninger dere har til barnehagen før dere begynner å lete.
 2. Finn ut om barnehagen har et pedagogisk opplegg som passer med det dere ønsker. Sjekk om barnehagen har en profil som stemmer overens med det dere ønsker for deres barn
 3. Besøk barnehagen – observer de ansatte i samspill med barna.
 4. Finn ut om barnehagen har et stabilt personale.
 5. Undersøk forholdet barn per ansatte, og hvor mange av disse som har pedagogisk bakgrunn.
 6. Velg gjerne en barnehage som tilbyr fullkosttre måltider om dagen, og finn mer ut om hvordan barnehagen jobber med mat og måltider. 
 7. Undersøk om barnehagen har en god plan for samarbeid med foreldre.
 8. Barnehager som Espira har et godt opplegg for tilvenning for de nye barnehagebarna. Undersøk om barnehagen du vurderer har et godt opplegg.
 9. Sjekk opp barnehagens muligheter for uteaktiviteter
 10. Lær fra andres erfaringer – snakk med venner eller andre i ditt nabolag med barn i barnehage. 

 

Gå på besøk 

Det aller viktigste du kanskje gjør i forbindelse med å velge barnehage er å gå på besøk. Observer de ansatte i samspill med barna, og still gjerne spørsmål. De ansatte i barnehagen kan fortelle mye om det pedagogiske arbeidet, dagsrytmen og de valgene de tar.  

På nettstedet barnehagefakta.no kan du i tillegg finne nyttig informasjon om barnehagene i ditt område.  

– Men det er ingenting som slår et besøk og en personlig prat. Husk at Espira og mange andre barnehager arrangerer åpne dager i ukene før søknadsfristen går ut, sier Hem Reidarsen 

Privat eller kommunal barnehage? 

Siden det er kommunene som tildeler barnehageplasser, søker du plass ved å gå inn på din kommunes hjemmesider. Her kan du søke på både private og kommunale barnehager i den rekkefølge du ønsker.  

Utdanningsdirektoratets nyeste foreldreundersøkelse skårer de private barnehagene totalt litt høyere enn de kommunale. De skårer gjennomgående bedre på mange områder. Et av punktene private barnehager gjør det spesielt bra på, er mattilbudet. 

Kjenn dine rettigheter 

 • Du har lovfestet rett på barnehageplass i kommunen du bor i når barnet ditt fyller ett år innen utgangen av november det året du søker. 
 • Du kan søke plass i flere barnehager, private og kommunale, og rangere dem etter ønske. 
 • Hvis du ikke får tilbud om barnehageplass i forbindelse med hovedopptaket, har du rett til å klage. 
 • Søknadsfrist for hovedopptaket er 1. mars for de aller fleste. Sjekk for sikkerhets skyld med din kommune. 

Se etter et godt mattilbud – 3 måltider om dagen

I Espiras barnehager serverer vi alle måltider i barnehagen, og mange, som Espira Ulsetskogen, har også egne kokker. Undersøk mattilbudet i barnehagen og spør gjerne om ukemenyen.

Mange små gir større utfordringer 

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det har vært nesten en tidobling av barnehagebarn som er yngre enn tre år det siste tiåret

For barnehagene betyr dette større krav til bemanning og nye prioriteringer, siden de minste trenger mer tilsyn enn de litt større.  

Les mer: Statistikk for barnehager (Statistisk sentralbyrå) 

Det er forskjeller på hvor godt ulike barnehager har greid å tilpasse seg disse endringene. Derfor er det også relevant for nye barnehageforeldre å spørre om hvordan barnehagen de vurderer har løst denne utfordringen.  

 

Har du fått med deg siste episode av barnehagepodden? 

I denne episoden har vi tatt en prat med Kjartan Haugen, kjent fra Sommerhytta. Han forteller om hvordan han og mannen Knut tenkte når de skulle velge barnehage for datteren sin Olivia, og ikke minst om hvordan tilvenningstiden har vært.

Tags:

barnehageespiraforeldretips