Skal vi snakke med barnehagebarna om krigen i Ukraina?

Mange barnehageforeldre lurer på dette. Skal vi snakke med barnehagebarna om krigen i Ukraina? Hva om barna går rundt og er redde? Burde de få noe informasjon, i tilfelle andre barn snakker om det i barnehagen?

Det finnes dessverre ikke ett fasitsvar på dette. Vi som jobber i barnehage erfarer at mange barn ikke er så opptatt av dette, enten fordi de er små, eller rett og slett fordi de ikke har fått med seg så mye av det som skjer. Andre barn har kanskje sett skremmende bilder på tv eller internett, eller de har hørt voksne som er bekymret eller redde.

Det aller viktigste er at barn som er bekymret eller redde må bli lyttet til, og de må få snakke om det de tenker på. Det finnes mange gode ressurser dere kan bruke i dette arbeidet. Se lenker til gode nettsider om nettopp dette nederst i artikkelen.

Følg med på barnas bekymringsnivå og væremåte

Vår erfaring er at barnehagebarn som ikke er bekymret eller som ikke har noen endringer i måten å være på, ikke har behov for at vi setter krigen i Ukraina på agendaen. Det er allikevel viktig å følge med på barnas bekymringsnivå og væremåte. Dersom noe endrer seg, for eksempel at barnet blir bekymret, får vansker med å sove eller viser nye behov for å leke krig, kan det være en anledning til å ta en prat. Snakk gjerne med de ansatte i barnehagen om dette. De vil kanskje ha informasjon som er viktig. Kanskje noen av barna har blitt opptatt av å leke krig, eller kanskje noen barn har tatt opp krigen som tema i måltidsituasjonen? De ansatte vil kunne gi god informasjon og gode råd.

Det finnes som sagt mange gode råd i lenkene vi deler. Vårt beste råd er å begrense nyhetsstrømmen når barna er våkne. Det er ingen av oss, hverken barn eller voksne som har godt av å høre krigsnyheter hele døgnet. En hyggelig frokost og middagstid, uten nyhetssendinger er godt for både liten og stor. Bruk disse hverdagssituasjonene til å dele gode og positive ting med hverandre!

Lenker til gode råd:

https://vfb.no/rad-og-tips/arkiv/hvordan-snakke-med-barn-om-det-som-skjer-i-ukraina/

https://krisepsykologi.no/krig-i-ukraina-hva-sier-vi-til-barna/

https://www.reddbarna.no/vart-arbeid/barn-i-norge/foreldretips/slik-snakker-du-med-barn-om-krig/