Helsedirektoratet anbefaler at barn spiser minst 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag [1]. Anbefalt fordeling er omtrent halvparten frukt og bær og halvparten grønnsaker. 1 porsjon er omtrent en håndfull. For barn vil dermed anbefalt mengde øke med alderen.
Hvorfor er det viktig at barn spiser frukt og grønnsaker?
Frukt og grønnsaker er en viktig del av et sunt og variert kosthold for barn. Ved å spise frukt og grønnsaker får barn i seg viktige næringsstoffer, vitaminer, mineraler og fiber som barn trenger for optimal vekst og utvikling [2].
Barn som spiser nok frukt og grønnsaker tar med seg gode vaner inn i ungdom- og voksen alder. Forskning viser at et høyt inntak av frukt og grønt reduserer fremtidig risiko for diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, samt noen kreftformer [1, 3-5]. Spesielt gjelder dette for grønnsaker. Mye forskning viser i tillegg at desto mer grønnsaker vi spiser, faktisk opp til 8 porsjoner om dagen, desto bedre helse bygger vi [2, 6].
Inntak av frukt og grønnsaker hos norske barn og barnehagens rolle
Norske barn spiser ikke nok frukt og grønnsaker [7]. Kun 1 av 5 barn spiser anbefalte fem porsjoner hver dag [7]. Helsedirektoratet har utviklet Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehagen [8]. Disse er ment som et hjelpemiddel for ansatte i barnehagen for å lette arbeidet med mat og måltid. De nasjonale retningslinjene anbefaler at barnehagen serverer frukt og grønnsaker hver dag [8]. På den måten blir barnehagen en viktig arena for å skape gode kostholdsvaner og kan gi alle barn muligheten til å spise litt mer frukt og grønt hver dag.
Det er mange ulike faktorer som påvirker barns kostholdsvaner, som omsorgspersoners holdninger og vaner, tidligere erfaringer med ulike smaker, personlige egenskaper hos barnet, omgivelsene og kulturen barnet vokser opp i [9,10]. Mange av disse faktorene har barnehagen mindre mulighet for å påvirke. Derimot kan barnehagen jobbe med hvordan man tilrettelegger omgivelsene i barnehagen slik at det blir lettere for barna å spise mer frukt og grønnsaker hver dag. Under følger noen tips til hvordan dette kan gjøres i praksis.
Server frukt og grønnsaker til alle måltider
Ved at gjøre det til en vane å servere frukt og grønnsaker til alle måltidene blir det mer tilgjengelig for barna. Forskning har vist at økt tilgjengelighet er en av de viktigste faktorene for å øke inntaket av grønnsaker hos barn [11-13]. Frukt og grønt bør derfor serveres som mellommåltid og til brødmåltidet hver dag. Et eksempel kan være å servere et par biter eple eller en oppkuttet gulrot.
Kutt opp frukt og grønnsaker
Forskning viser også at å kutte opp frukt og grønnsaker bidrar til at barn spiser mer [14]. En studie fant også at barn spiser mer grønnsaker når man øker størrelsen på porsjonen med grønnsaker som blir servert [15]. Ved å dele opp frukt og grønnsaker i porsjoner spiser derfor barna gjerne mer.
Tilbered og spis maten sammen med barna
Forskning har vist at barn som er med på å tilberede mat, ofte er mer villige til å teste nye smaker, spesielt grønnsaker [16]. Måltidet er en god arena for læring. La barna hjelpe til med å kutte opp grønnsaker og frukt som skal serveres til måltidene.
Voksne som spiser sammen med barna
Voksne er viktige rollemodeller for barn, og hva de voksne gjør og sier påvirker hva barn tør å smake på og spiser [17, 18]. Dette er også spesielt tilfelle for grønnsaker. Personalet i barnehagen bør derfor spise sammen med barna og vise at også de spiser frukt og grønnsaker.
Espira barnehager er gode på å servere frukt og grønnsaker
Espira barnehagene deltar i kompetanseprosjektet SunnereBarn. Kartlegging gjennomført av SunnereBarn viser at Espira barnehagene har jobbet godt med å legge til rette for mer frukt og grønnsaker til alle barn [19]. Her serveres frukt og grønnsaker hver dag [19]. Det er et imponerende godt arbeid!
Aune, D., m.fl. (2016). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality–a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.International J. of Epidemiology, 3, 1029-1056. Hentet fra: https://academic.oup.com/ije/article/46/3/1029/3039477
Schwab, U., m.fl. (2014). Effect of the amount and type of dietary fat on cardiometabolic risk factors and risk of developing type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer: a systematic review. Food & Nutrition Research, 58(1), 25145. Hentet fra: https://doi.org/10.3402/fnr.v58.25145
Gillies, C.L., m.fl. (2007). Pharmacological and lifestyle interventions to prevent or delay type 2 diabetes in people with impaired glucose tolerance: systematic review and meta-analysis. BMJ, 334(7588), 299. Hentet fra: https://doi.org/10.1136/bmj.39063.689375.55
Piepoli, M.F., m.fl. (2016). European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts) Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). European Heart Journal, 37(29), 2315-2381. Hentet fra: https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehw106
Micha, R., m.fl. (2017). Etiologic effects and optimal intakes of foods and nutrients for risk of cardiovascular diseases and diabetes: Systematic reviews and meta-analyses from the Nutrition and Chronic Diseases Expert Group (NutriCoDE). PloS one, 12(4), e0175149. Hentet fra: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0175149
Larsen, J.K., m.fl. (2015). How parental dietary behavior and food parenting practices affect children’s dietary behavior. Interacting sources of influence? Appetite, 89, 246-257. Hentet fra: https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.02.012
Brug, J., m.fl. (2008). Environmental determinants of healthy eating: in need of theory and evidence: symposium on ‘Behavioural nutrition and energy balance in the young’. Proceedings of the Nutrition Society, 67(3), 307-316. Hentet fra: https://doi.org/10.1017/S0029665108008616
Blanchette, L. og J. Brug (2005). Determinants of fruit and vegetable consumption among 6–12‐year‐old children and effective interventions to increase consumption. Journal of Human Nutrition and Dietetics,18(6), 431-443. Hentet fra: https://doi.org/10.1111/j.1365-277X.2005.00648.x
Cullen, K.W., m.fl. (2003). Availability, accessibility, and preferences for fruit, 100% fruit juice, and vegetables influence children’s dietary behavior. Health Education & Behavior, 30(5), 615-626. Hentet fra: https://doi.org/10.1177/1090198103257254
Swanson, M., A. Branscum, og P.J. Nakayima. (2009). Promoting consumption of fruit in elementary school cafeterias. The effects of slicing apples and oranges. Appetite, 53(2), 264-267. Hentet fra: https://doi.org/10.1016/j.appet.2009.07.015
Miller, N., m.fl. (2015). Increasing portion sizes of fruits and vegetables in an elementary school lunch program can increase fruit and vegetable consumption. Appetite, 91, 426-430. Hentet fra: https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.04.081
Horst, K.V.D., Feerrage, A. og Rytz, A. (2014). Involving children in meal preparation. Effects on food intake. Appetite, 79, 18-24. Hentet fra: https://doi.org/10.1016/j.appet.2014.03.030
Goldman, R.L., C.L. Radnitz, og R.E. McGrath. (2012). The role of family variables in fruit and vegetable consumption in pre-school children. Journal of Public Health Research, 1(2), 143. Hentet fra: https://doi.org/10.4081/jphr.2012.e22
Perry, C.L., m.fl. (2004) A randomized school trial of environmental strategies to encourage fruit and vegetable consumption among children. Health Education & Behavior, 31(1), 65-76. Hentet fra: https://doi.org/10.1177/1090198103255530
SunnereBarn. (2021). Måltidssjekken for Espira 2021. Samlerapport etter 2 år. Oslo.
Vi benytter cookies blant annet for å sikre at du får en best mulig brukeropplevelse, og for å hente inn statistikk slik at vi kan analysere hvordan nettstedet benyttes.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du navigerer gjennom nettstedet. Ut av disse lagres informasjonskapslene som er kategorisert som nødvendige i nettleseren din, da de er avgjørende for å fungere med grunnleggende funksjoner på nettstedet. Vi bruker også tredjeparts informasjonskapsler som hjelper oss med å analysere og forstå hvordan du bruker dette nettstedet. Disse informasjonskapslene lagres bare i nettleseren din med ditt samtykke. Du har også muligheten til å velge bort disse informasjonskapslene. Men å velge bort noen av disse informasjonskapslene kan påvirke nettleseropplevelsen din.
Cookie
Type
Varighet
Beskrivelse
__cfduid
1
29 days 23 hours 59 minutes
The cookie is used by cdn services like CloudFare to identify individual clients behind a shared IP address and apply security settings on a per-client basis. It does not correspond to any user ID in the web application and does not store any personally identifiable information.
__cfruid
1
session
This cookie is set by the provider Cloudflare. This cookie is used for load balancing and for identifying trusted web traffic.
__zlcmid
1
11 months 29 days 23 hours 59 minutes
This cookie is used by Zendesk live chat and is used to store the live chat ID.
_fbp
tredjepart
1 år
This cookie is set by Facebook to deliver advertisement when they are on Facebook or a digital platform powered by Facebook advertising after visiting this website.
_ga
tredjepart
1 år
This cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to calculate visitor, session, campaign data and keep track of site usage for the site's analytics report. The cookies store information anonymously and assign a randomly generated number to identify unique visitors.
_ga_M60H0GTSN9
0
1 years 11 months 28 days 23 hours 59 minutes
No description
_ga_RM2VMPSEEV
0
1 years 11 months 28 days 23 hours 59 minutes
No description
_gat
1
This cookies is installed by Google Universal Analytics to throttle the request rate to limit the colllection of data on high traffic sites.
_gcl_au
1
2 months 28 days 23 hours 59 minutes
This cookie is used by Google Analytics to understand user interaction with the website.
_gid
3
23 hours 59 minutes
This cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to store information of how visitors use a website and helps in creating an analytics report of how the wbsite is doing. The data collected including the number visitors, the source where they have come from, and the pages viisted in an anonymous form.
_hjAbsoluteSessionInProgress
0
29 minutes
No description
_hjFirstSeen
0
29 minutes
No description
_hjid
1
11 months 29 days 23 hours 59 minutes
This cookie is set by Hotjar. This cookie is set when the customer first lands on a page with the Hotjar script. It is used to persist the random user ID, unique to that site on the browser. This ensures that behavior in subsequent visits to the same site will be attributed to the same user ID.
_hjIncludedInPageviewSample
0
1 minutes
No description
_scid
3
1 years 29 days 16 hours 18 minutes
This cookie is set by Snapchat. This cookie is used to serve and store Snapchat Pixel unique ID of the User.
AWSALBCORS
1
6 days 23 hours 59 minutes
This cookie is used for load balancing services provded by Amazon inorder to optimize the user experience. Amazon has updated the ALB and CLB so that customers can continue to use the CORS request with stickness.
fr
1
2 months 28 days 23 hours 59 minutes
The cookie is set by Facebook to show relevant advertisments to the users and measure and improve the advertisements. The cookie also tracks the behavior of the user across the web on sites that have Facebook pixel or Facebook social plugin.
IDE
1
1 years 23 days 23 hours 59 minutes
Used by Google DoubleClick and stores information about how the user uses the website and any other advertisement before visiting the website. This is used to present users with ads that are relevant to them according to the user profile.
PHPSESSID
1
session
This cookie is native to PHP applications. The cookie is used to store and identify a users' unique session ID for the purpose of managing user session on the website. The cookie is a session cookies and is deleted when all the browser windows are closed.
player
1
11 months 29 days 23 hours 59 minutes
No description
sc_at
1
1 years 23 days 23 hours 59 minutes
The cookie is set by Snapchat. This cookie is used for advertising purpose. It shows relevant ads to the users by tracking user behaviour on Snapchat.
test_cookie
1
14 minutes
This cookie is set by doubleclick.net. The purpose of the cookie is to determine if the users' browser supports cookies.
viewed_cookie_policy
1
11 months 30 days 5 hours 48 minutes
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
vuid
1
1 years 11 months 28 days 23 hours 59 minutes
This domain of this cookie is owned by Vimeo. This cookie is used by vimeo to collect tracking information. It sets a unique ID to embed videos to the website.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.