Turmat – tips til mat på bålet

Vi har utfordret noen av Espiras barnehager til å dele sine beste oppskrifter på mat til bålet. Du tenker kanskje at mat på bålet = pølse og lompe. Det kan det selvsagt være, men turmat kan være spennende, og det er mye vi kan tilberede rundt bålet sammen. Oppskriftene kan enkelt tilpasses antall barn og voksne som skal på tur.

Mat på bålet blir aldri det samme igjen med disse gode rettene! Velbekomme!

Pinnebrød med pizzavri fra Tomm Murstad Friluftsbarnehage Espira

Du trenger:  

  • Pinnebrøddeig  
  • Oregano  
  • Rosmarin 
  • Skinkebiter, pølsebiter, påleggsbiter  
  • Revet ost  

Finn en oppskrift på pinnebrøddeig på nett. For eksempel på Matprat.no. Lag gjerne deigen dagen før turen og legg i kjøleskapet. Før turen kan dere sammen med barna forberede egne pizzadeigemner med det dere liker best. Bland i skinkebiter, revet ost og krydder. Ta dere tid til å lukte på krydderne. Hva minner lukten dere om? Ved bålet tvinner dere deigen rundt en pinne og griller til det er passe stekt. Spis pinnebrødet rett fra pinnen.  


Fiskewok fra Espira Sundbyfoss 

Du trenger:  

  • Grønnsaker  
  • Fiskefilet  
  • Matfløte  
  • Olivenolje  
  • Salt, sitronpepper, krydder 
  • En dyp panne til bålet  

Bruk de grønnsakene dere liker, og kanskje en helt ny grønnsak også kan få bli med?  For eksempel: Potet, gulrot, søtpotet, løk, brokkoli, paprika og sopp. Kutt gjerne grønnsakene og fisken i passe biter før dere drar på turen.   

Tenn opp bål og plasser bålpannen godt i forhold til varmen. Hell litt olivenolje i pannen og stek de hardeste grønnsakene først (ca. 10 minutter). Vend grønnsakene hele tiden, slik at de ikke svir seg. Når de begynner å bli litt myke kan dere ha i resten av grønnsakene. Når disse også er myke og gode kan dere ha i fisken og tømme på matfløte. Krydre med salt og krydder og la det hele godgjøre seg noen minutter. 

 

 .


Bålpizza fra Espira Romholt 

Du trenger:  

  • Tortillalefser  
  • Ketchup eller tomatsaus  
  • Ost  
  • Pesto  
  • Løk, paprika, sopp eller andre grønnsaker dere liker.  
  • Stekt kjøttdeig, pølse eller skinke  
  • En flat bålpanne  

 Legg det fyllet hver og en ønsker seg på en tortillalefse og brett den dobbelt. Legg den på bålpannen og stek til osten begynner å smelte. Snu og stek noen minutter til.  


Laks i folie fra Espira Sangereidåsen  

Du trenger:  

  • Laksefilet uten skinn og ben 
  • Poteter  
  • Paprika 
  • Tomater  
  • Hvitløk  
  • Vårløk  
  • Creme Fraiche 
  • Salt  
  • Pepper  
  • Aluminiumsfolie i ark som er ca. 15×15 cm  

Smør litt Creme Fraiche midt på foliearket. Ha på poteter i løvtynne skiver og grønnsaker dere liker i biter/skiver. Legg fiskebiter oppå grønnsakene og litt creme fraiche på toppen. Salte, pepre og ta eventuelt på noen krydderurter. Pakk folien rundt grønnsaker og fisk og legg med “bretten opp” på/ved bålet (gjerne på rist). Ikke bruk for sterk varme, da blir det svidd. I denne rettet kan dere eksperimentere med ulik type fisk og grønnsaker etter hva dere har og liker.


Fiskekaker i pitabrød fra Espira Juberg gårdsbarnehage 

Du trenger:  

  • Fiskekaker
  • Grønnsaker
  • Pitabrød
  • Paprika, mais, ananas, salat, agurk, brokkoli, eller blomkål.  

Grønnsakene vaskes og kuttes før turen. Varm pitabrød og fiskekaker på bålet.  

Fyll pitabrødene med fiskekake og det barna vil ha av grønnsaker. Smaksett gjerne med sursøt saus eller ketchup på toppen om dere ønsker det.