Språk er en av våre tre hovedsatsinger, ved siden av realfag og bevegelse, forteller pedagogisk medarbeider Cecilie Grasdal Kallevåg.
Barnehagen er det stedet barna tilbringer mest tid nest etter hjemmet, og derfor er språkutvikling helt sentralt i alt vi gjør.
Jobber bevisst med språk hele dagen
Gjennom hele barnehagedagen bruker vi språk bevisst, for eksempel i matlagingen, når vi jobber med eksperimenter fra Forskerfabrikken eller i helt hverdagslige aktiviteter som å ta på og av ytterklær.
Les også: Fem gode grunner til å orientere seg tidlig
Vi bruker Språkløyper, et kompetanseutviklingsverktøy fra Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger. Dette er med på å hjelpe våre ansatte å jobbe med ulike aktiviteter og tema som bidrar til barnas språkutvikling.
Mange måter å lese bøker på
Bøker har vi mye av, og de brukes hyppig og på mange måter. Vi voksne leser for barna, og barna blar, leser og peker i bøkene selv.
Eventyr og andre fortellinger som vi finner i bøkene, inspirerer til flere samtaler og til lek der barna gjerne dikter videre.
Våre minoritetsspråklige barn får ekstra oppfølging gjennom et interaktivt språkverktøy vi har tatt i bruk med stort hell.
Les også: Hva bør du vite ved valg av barnehage?
Det hverdagslige språket
Det aller viktigste språkarbeidet vi foretar oss er likevel den hverdagslige benevningen av alt vi ser rundt oss og alt vi gjør.
Det er slik de minste lærer, og de større utvikler sitt ordforråd og blir sikrere i sin uttrykksmåte for hver dag som går.
Lyst til å komme på besøk? Ta kontakt med oss!