Kunnskapsbarnehagen

Mat i barnehagen

Hos oss får barnet ditt tre sunne og næringsrike måltider servert hver dag. Maten i barnehagen gjør at ditt barn får energi nok til å leke, lære og være i aktivitet gjennom dagen. Vi jobber hver dag for at maten vi serverer skal være god, sunn, variert og inkludere frukt og grønnsaker.

Du kan være trygg på at barnet ditt får sunn og god mat i barnehagen

Helt konkret er tre måltider hver dag det samme som at vi serverer:

  • Frokost
  • Lunsj
  • Et lett ettermiddagsmåltid

Maten i barnehagen skal være sunn og næringsrik. Barnet ditt skal få tilbud om frukt, grønnsaker eller bær til alle måltider. Det betyr at du som forelder kan være trygg på at barnet ditt får sunn og god mat i barnehagen. I tillegg slipper du å bruke tid på å smøre matpakke, og kan heller bruke tiden på litt ekstra kos på morgenen! Og de dagene ettermiddagen er travel og middagen kanskje blir litt enkel kan du være sikker på at barnet ditt har spist sunt og godt i barnehagen.

Hvorfor er maten i barnehagen viktig?

Har du tenkt på at barnet ditt får dekket så mye som 40-60 prosent av daglig energiinntak i barnehagen? Og at barnet ditt kommer til å spise rundt 3000 måltider i løpet av barnehagetiden? Det er ikke småtterier, og det gir oss et stort ansvar. En liten kropp trenger sunn og næringsrik mat for å ha det godt både fysisk og psykisk. Cathrine Antonsen er kokk i Espira Oreid, og er særlig opptatt av at maten i barnehagen skal gi barna byggeklossene de trenger for å vokse, utvikle seg og lære.

– Vi jobber bevisst med å variere kostholdet, for det er viktig. Jeg er ikke så opptatt av hva man spiser til enhver tid, men det må være variert slik at kroppen får i seg alle næringsstoffene den trenger i løpet av en lang dag. I tillegg er jeg opptatt av at barna får i seg nok frukt og grønnsaker til alle måltider, sier Cathrine.

Gode matvaner for livet

Visste du at måltidene i barnehagen utgjør mellom en og en halv til to timer av barnehagedagen hver dag? Tenk på alle de mulighetene det gir oss for å lære gode matvaner! Å spise sammen med andre er dobbel glede. Og når vennen din tør å smake på paprikaen tør kanskje du og? Det sosiale samspillet og rutinene rundt måltidene i barnehagen er med på å etablere gode matvaner som ditt barn vil ta med seg videre i livet.

Nysgjerrighet på lukt og smak

Vi vil at måltidene skal være preget av positiv stemning og at barnet ditt skal inspireres til å prøve ulike smaker og konsistenser. Du har kanskje erfart at barnet ditt må smake ny mat mange ganger før den blir likt og spist opp? Hos oss skal barnet ditt få møte ulik mat gjentatte ganger, samtidig som vi serverer variert kost. Måltidet i barnehagen er en fantastisk arena for sosialt samspill og læring. Rundt matbordet har vi god tid til samtaler og til å teste ulik smak, lukt, farge, konsistens og form - og til å lære av hverandre. Rundt måltidet snakker vi også om mat og kosthold i en naturlig sammenheng.

– Vi tester ofte smaker på kjøkkenet sammen med barna. Det synes de er gøy. Da kan de få smake på salt, surt, søtt, beskt og umami. Da får de også muligheten til å prøve mange forskjellige matvarer, slik at de blir kjent med de også, sier Cathrine, i Espira Oreid.

Vi holder det vi lover

Maten i barnehagen er faktisk så viktig at helsemyndighetene har laget retningslinjer for hva vi skal servere. Retningslinjene omtaler blant annet daglig inntak av frukt og grønt, bruk av grove kornprodukter og riktig fett og begrenset mengde sukker. For å sikre at vi serverer mat i tråd med retningslinjene gjennomfører vi årlig «Måltidssjekken» i samarbeid med SunnereBarn. Måltidssjekken viser at vi i Espira holder det vi lover.

Hvordan kan du få inn mer grønnsaker i ditt barns kosthold hjemme?

Mange av oss har opplevd at det ikke alltid er så lett å få små barn til å spise nok frukt og grønt. Dette bekreftes av forskning som viser at barn og unge får i seg mindre enn det som er anbefalt. Barn har en naturlig preferanse for det søte, derfor kan det hende at en søt og myk banan glir ned på høykant. Med grønnsaker kan det være litt annerledes. De kan være litt bitre og gir deg kanskje en ekstra utfordring?

Her er noen enkle tips til hva du kan gjøre:

  • Ikke bland maten for mye. Hold for eksempel grønnsaker og saus adskilt på tallerkenen.
  • Inviter barnet ditt med i matlagingen. Utforsk farger, smaker og teksturer sammen.
  • Kutt grønnsakene i små biter eller staver som er lette å holde for en liten barnehånd.
  • Lag grønnsakssuppe som du stavmikser glatt. Om du har oppi litt fløte eller kokosmelk blir suppen ekstra kremet og god.

Se film: få barna til å spise mer grønnsaker:

https://vimeo.com/374389023
Våre beste supper

Vi er eksperter på å lage supper som barn liker! Hvorfor ikke teste ut noen av våre beste supper?

Espira Solkrokens gulrotsuppe

Til 4 personer:

  • 1 finhakket løk
  • Olivenolje til steking
  • 3 – 4 gulrøtter
  • 1 – 2 finhakkede fedd hvitløk
  • 1 ts tørket koriander (evt. fersk koriander)
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts paprikakrydder
  • 1 – 1,5 l kyllingbuljong + vann
  • 1 dl kokosmelk
  • Pepper

Fres løk i litt olje i et par minutter. Skrell og del gulrøttene i skiver og hakk hvitløk. Tilsett hvitløk, gulrøtter og krydder i gryten og fres i ytterligere ett minutt før dere tilsetter buljong og kokosmelk. La suppen koke til gulrøttene er myke, og kjør suppen jevn med stavmikser.

Espira Høytorp Forts sprellende fiskesuppe

  • Olje til steking
  • 1 finhakket løk
  • 1 fedd finhakket hvitløk
  • 0,5 ts karri
  • ½ fennikel i biter
  • 2 gulrøtter i biter
  • 1 l fiskebuljong + vann
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 dl kremfløte
  • 400 g fisk (for eksempel torsk og laks)

Skrell og hakk løk, og fennikel og del gulrøtter i skiver. Fres løk, hvitløk, karri, fennikel og gulrot i olje til løken er blank. Spe på med buljongvann og hakkede tomater. La dette koke til grønnsakene er myke. Ha i fløte og fisk, og la fisken trekke til den er ferdig.

Spiregrønn trollsuppe

  • 4 nypoteter i terninger
  • 1 finhakket rødløk
  • 1 pose frosne erter (350 gram/pose)
  • 7,5 dl grønnsaksbuljong + vann
  • ½ – 1 ss tørket estragon
  • 200 g smårettskinke
  • Pepper

Kok opp poteter, løk og erter i buljongvannet. La grønnsakene småkoke i 20 minutter. Tilsett estragon og kjør suppen glatt med stavmikser. Rør inn skinken og kok opp en siste gang. Smak til med pepper, og server med litt godt brød til.

Denne artikkelen har emnene: