Foreldrenes beste tips ved valg av barnehage

Barnehageforeldre sitter på verdifull erfaring, og kan gi gode råd til deg som skal velge riktig barnehage for første gang. Her er noen tips fra Espira-foreldre rundt om i landet.

Den gode barnehagedekningen vi har i Norge betyr at de fleste av oss er så heldige at vi har flere barnehager å velge mellom. Utfordringen er hvordan du best finner ut hvilken barnehage som passer aller best for deg og ditt barn.

Derfor bør du snakke med andre foreldre

Det finnes mye faktainformasjon om barnehager på nettet, men ingenting er bedre enn å gå på besøk eller å snakke med foreldre som allerede har barn i barnehagen du vurderer.

Erfaringene de sitter på kan være uvurderlige, og barnehageforeldre kan ofte ha nyttige innspill om ting som du som ny forelder kanskje ikke har kommet på å spørre om engang.

– Da jeg skulle velge barnehage, var det å høre hva andre foreldre syntes noe av det viktigste. Når foreldre føler at barna virkelig trives i barnehagen, er det et godt tegn, sier Siri Anita Ingvaldstad, som er mor til en gutt i Espira Tau utenfor Stavanger.

 Avlegg barnehagen et besøk

Hun anbefaler også å gå på besøk i aktuelle barnehager, slik at man kan møte de som faktisk kan komme til å bli veldig sentrale de neste årene av ditt barns oppvekst.

Tonje Fløysand, som har to barn i Espira Gullhella i Asker, råder andre foreldre til å vurdere barnehager som tilbyr tre måltider om dagen.

Søk barnehageplass hos Espira– Det er veldig fint når barna får frokost, lunsj og ettermiddagsmåltid i barnehagen. Det sparer mye tid om morgenen, og du slipper å tenke på å smøre matpakker, sier hun.

Foreldrenes egne barnehagetips

  • Spør om du kan besøke barnehagen og møte ansatte
  • Snakk med andre barnehageforeldre
  • Tenk over fordelene med matservering i barnehagen
  • Velg en barnehage som er kjent for god kommunikasjon med foreldre

Alle Espira-barnehager tilbyr tre måltider om dagen og fokuserer på et sunt og næringsrikt kosthold.

Les også: Hva bør du vite ved valg av barnehage

Tonje Fløysand anbefaler også å se etter en barnehage som har et stabilt personale. Dette skaper trygghet og forutsigbarhet for barna, noe som er spesielt viktig i den første fasen av den nye barnehagehverdagen.

En åpen dialog er alfa og omega

De aller fleste barnehagebarn i Norge går i barnehagen på fulltid. Det betyr at de tilbringer store deler av dagen, fem dager i uken, borte fra foreldrene. De får nye venner, skaffer seg nye erfaringer og lærer mye nytt hver eneste dag.

Det er naturlig at foreldre ønsker å ta del i det barna opplever, og da er god kommunikasjon med barnehagen helt sentralt, mener Ørjan Sanne. Han har hatt sine fire barn i Espira Rå i Bergen.

Les også: Valg av barnehage: De fem viktigste stegene

– Å kunne ha en god og åpen dialog med barnehagen har vært fantastisk viktig for oss. Det har alltid vært takhøyde for å ta opp både positive og negative ting. Espira har også en app som fungerer veldig bra, der det blant annet legges ut informasjon og bilder av hva barna har drevet med gjennom dagen, forteller Ørjan Sanne.

Når barnehagen kan holde deg som forelder orientert om barnas hverdag, blir det også lettere å ta opp tråden og snakke med barna om hva de har gjort og lært i barnehagen når de kommer hjem.

Finn din nærmeste Espira-barnehage her!