Kunnskapsbarnehagen
a woman is holding a little girl in her arms .

Dette trenger barnet til barnehagestart

Når barnet ditt har fått plass i barnehagen er det mange tanker som dukker opp rundt barnehagestart. Hvem er det som skal være sammen med barnet ditt? Kommer barnet ditt til å få gode venner? Og hvordan foregår egentlig tilvenningstiden?


Du får kanskje svar på noen av spørsmålene du sitter med her. Du har kanskje også en del praktiske spørsmål? Må barnet ha utedress og regntøy? Hva slags sko bruker barn som ikke har lært å gå i barnehagen? Og hva med matpakke og egen sekk? Vi har lang erfaring med barnehagestart og vil gjerne dele noen av våre tips.


Gode klær for ulike aktiviteter og all slags vær


Alle barn og barnehager er ulike, men noen erfaringer er verdt å dele når det gjelder klær og utstyr til barnehagestart. Du kan også ta kontakt med barnehagen barnet ditt skal begynne i om du lurer på noe spesielt om klær og utstyr.


Til barnehagestart trenger du:

  • Gode uteklær tilpasset barnets fysiske aktivitetsnivå
  • Inneklær som er gode å bevege seg i og som er praktiske å ta av og på
  • Innesko/tøfler som sitter godt på foten

God passform og bevegelighet er viktig for små barn som skal leke og utforske verden. Både barn som har lært seg å gå, og barn som krabber/kryper på gulvet trenger klær som ikke strammer og som sitter godt på. Mange foretrekker ullklær i store deler av sesongen, fordi ull holder godt på varmen og puster godt. Noen barn tåler ikke ull, blir veldig varme, eller så synes de kanskje at ulla klør. Da er bomullsklær et godt alternativ. Det finnes også godt ulltøy med bomullsfòr.

Uteklær

I uteleken er det viktig med flere lag klær, særlig på kalde dager. Da kan de ansatte ta av eller på mellomlag etter behov. Hjemmestrikkede votter i ull er supert for de yngste barna. Noen polvotter kan bli litt klumpete og vanskelige å gripe ting med. Prøv ut noen ulike vottetyper for å se hva dere liker best. Det kan være en utfordring å få vottene til å sitte godt på. Det finnes ulike klyper og sikkerhetsnåler som kan være gode for å feste votten til klærne, ofte kan det være lurt å feste under ytterklærne. Spør barnehagen om hva de har best erfaring med.
På de aller kaldeste dagene og på regnværsdager kan det være vanskelig å finne gode uteklær til de aller yngste. Ofte kan dresser og regntøy bli litt stivt og vanskelig å bevege seg i. Kanskje blir bevegelsesfriheten best med et varmt mellomlag og en tynnere dress. Prøv deg frem med hva som passer for barnet ditt. Det er viktig at klærne ikke blir for trange, det hindrer barnet ditt i å bevege seg fritt. Det finnes også vanntett yttertøy som ikke er så stivt, det kan være et godt alternativ til regntøy. Hør gjerne med barnehagen hva de har god erfaring med.

Tenk gjenbruk

Vi heier på gjenbruk! Gode hverdagsklær i barnehagen bør ikke være for “fine”. Det beste er om de tåler å bli sølt på og samtidig er gode å bevege seg i. Da kan arveklær eller klær kjøpt på bruktbutikk være helt supert. Samtidig som du sparer penger bidrar du til et mer bærekraftig samfunn. Vær oppmerksom på at noen ytterklær mister noen av de gode egenskapene etter lang tids bruk, dette gjelder særlig vanntett yttertøy av gore-tex typen. De kan fremdeles ha mange gode egenskaper, men iblant kan vanntettheten bli redusert av mye bruk. Det kan hjelpe å impregnere ytterklærne. Spør butikken om de har et godt produkt de kan anbefale og forleng levetiden til klærne.

La Vandre er en gjenbruksapp som alle Espiras barnehager bruker. Med appen blir gjenbruk av barneklær enkelt. I appen får foreldre i barnehagen tilgang til et mini bytte- og salgs marked internt i barnehagen. Her kan du kjøpe klær og utstyr du trenger til barnehagestart, direkte fra andre foreldre i barnehagen.
Les mer om La Vandre appen her
Noen brukte klær kan mangle en strikk til å feste under foten. Denne strikken er viktig for å hindre at vann og fukt trekker inn mellom støvel og dress. Du får tak i nye strikker, for eksempel i tekstilbutikker. Av og til er klærne kanskje i behov av mindre reparasjoner. Tekstilbutikker selger også lapper til å sette over hull, både til regntøy og til andre klær. Let etter lapper med fine mønster eller figurer så blir det ekstra stas! Om du ikke strikker selv kan du være på utkikk etter hjemmestrikkede votter og klær på julemarkeder og bruktbutikker. De selger ofte til en ok pris. Visste du forresten at hjemmestrikkede raggsokker er supre som sklisikring utenpå glatte vintersko? Det er et “gammelt” barnehagetriks som flere benytter seg av når føret er glatt for små føtter.
I Espira Blakstad har de f.eks. byttedag i barnehagen

Annet utstyr

Butikkene bugner av utstyr til barnehagestart. Fine matbokser med spennende motiv, drikkeflasker og små, søte barnehagesekker. Hør gjerne med barnehagen før dere går til innkjøp av for mye slikt utstyr. I våre barnehager trenger dere for eksempel ikke matpakke. Vi serverer alle måltider i barnehagen. Det kan hende barnehagen ønsker at dere har med egen drikkeflaske, for eksempel til tur, spør dem! Noen ganger har de gode tips om hvilke drikketuter som egner seg best for små hender.

Når det gjelder sekk er det viktig at den har stropper som gjør at den sitter godt på ryggen. Flere av våre barnehager ønsker at også de yngste barna skal få erfaring med å bære egen (lett) sekk på tur. Det gir mestring å få ansvar for egen sekk! Og mange foreldre synes det er fint at barna blir vant til å bære egen sekk til og fra barnehagen. Pass bare på at den ikke blir tung eller ubehagelig. For de yngste skal det være stas å ta på sekken!
Alle våre barnehager legger til rette for at hvilestund og soving skal være en trygg og god stund for barna. Det er ulike rutiner når det gjelder om familien har med egen vogn til soving, eller om sovingen foregår i barnehagens seng eller vogn. Dette vil barnehagen informere dere om. I våre barnehager bruker vi ikke sele ved soving, av sikkerhetshensyn. Men, det er alltid ansatte som passer på at barna ikke faller ut av vogner eller senger. Om barnet ditt bruker smokk eller koseklut er det selvsagt viktig at dette alltid er med. Kanskje dere kan ha et ekstra sett liggende i barnehagen? Det kan være leit om det blir glemt hjemme en dag!

Visste du forresten at tilvenningsprosessen ofte går lettere dersom barnet har et overgangsobjekt. Det kan for eksempel være en kosebamse eller noe annet trygt som minner barnet om hjemmet. Vi legger selvsagt til rette for at barnet skal kunne ha et overgangsobjekt med seg så lenge det har behov for dette.
Vi ønsker det beste for hvert enkelt barn og en omsorgsfull barnehagestart. Vi vet at en trygg start varer hele livet!