Kunnskapsbarnehagen

Ukebrev 1: tips og ideer til hjemmeaktiviteter

Vi er i en spesiell tid og dagene kan blir lange for både små og store. Noen ganger trenger vi litt inspirasjon til hva vi kan finne på. Vi har derfor laget et ukebrev med tips til hva dere kan finne på sammen. Ta barna med i prosessen – og velg ut noe dere synes høres gøy ut alle sammen!

Del med venner på instagram!

Del gjerne bilder av det dere gjør eller lager på Instagram med #espirabarnhjemme. Det er gøy å dele med venner selv om vi ikke kan være sammen.

Les en bok sammen

Det er både bra og hyggelig å lese en bok sammen. Nå har dere gratis tilgang til digitale bøker hos Polylino. *
Dette er ukas bokanbefaling fra oss:

  • “Beibi danser” av Ann Forslind. Denne boka passer best for de yngste (1-3), men det kan også være gøy for de eldre å høre og kanskje også bytte mellom språk. Denne boka finnes på 45 ulike språk, så mulighetene er mange. I boka får vi oppleve at Beibi slår seg og trenger plaster. Det kan være starten på mange spennende samtaler om å slå seg og å ha vondt.

*Last ned Polylino i App-store eller Google Play. Brukernavn: polylinohjem & Passord: 987654321

Lek en lek

Mange barn leker fint alene, noen barn synes det er vanskelig å finne inspirasjon til å leke på egenhånd. Uansett kan det av og til være fint å sette av tid til en lek sammen.


For mange barn er selve planleggingen av leken det morsomste. Når dere leker denne leken kan dere bruke lang eller kort tid på å lage byen, det kommer an på hva barnet ditt har lyst til. Lar dere byen stå kan dere leke i den i mange dager fremover. Bruk ulike materialer, for eksempel maskeringstape, papprør, plankebiter, togbane, legoklosser eller andre klosser til å lage en by. Bilveier kan teipes opp. Lag for eksempel tunneler, rundkjøringer, veikryss og broer. Har dere noe som kan bli hus? Hva mer skal være i byen? Butikker? En barnehage? En skole? Potteplanter kan være trær, og kanskje det bor noen dyr i byen? La miljøet og leken utvikle seg!

Gjør en aktivitet

Lag et skramleorkester

Det er gøy å spille på “instrumenter”. Lag et skramleorkester med det dere måtte ha hjemme. For eksempel kjeler, grytelokk,

bestikk, sleiver og kanskje dere også tør prøve med noen kjøkkenglass som har god klang. Lag deres egne melodier, eller prøv å spille i takt med en sang dere liker. Spill høyt og spill lavt, eksperimenter med ulike måter å spille på. Ta gjerne opptak av det dere spiller, for eksempel på mobilen, så kan dere høre på det dere har skapt sammen etterpå. (Tipset er hentet fra Espiras fagkortbok for barnehagene).


Dette er en morsom aktivitetslek der kasteferdigheter er i fokus.

Til denne aktiviteten trenger du noen gummistøvler. Lek på et område med litt god plass. Lekens hensikt er å kaste støvler så langt det går. Den kan også lekes som en stafett. Da er hensikten at alle i laget kaster støvelen over en strek. Den som skal kaste støvelen, står med litt brede bein, og holder støvelen med begge hender foran seg. Kasteren bøyer seg ned og svinger støvelen mellom bena. Armene føres deretter opp, og med en knekk i håndleddet føres støvelen over ryggen og får fart før barnet kaster støvelen fremover. Stafett: Tegn en strek et stykke ut på «banen». Del i lag. Målet er å få støvelen over streken. Ved passering skal støvelen kastes tilbake til neste mann, på samme måte som beskrevet over.Det er ikke helt enkelt å kaste med denne teknikken, og støvelen kan fort havne et helt annet sted. Pass på at ingen får støvler i hodet. Det er kjempegøy når man får til å kaste. Dere kan også utforske andre måter å kaste på, og leken kan tilpasses alle aldersgrupper.
Matematisk Land Art

Når dere lager Land Art vil dere kanskje komme innom matematiske temaer som symmetri, mønster, antall, sortering og form. Sette ord på det matematiske dere ser, og snakke med barnet deres om hvordan barnet kan gjenkjenne dette i andre situasjoner.


Statsministeren vår anbefaler det – bevegelse og frisk luft for å holde kroppen frisk. En tur i skog og mark, eller langs kysten, kan absolutt kombineres med matematikk.

La barna samle opp litt naturmaterialer, som pinner, steiner, blader, mose og lignende. Lag så et kunstverk sammen av naturmaterialene, enten der dere er eller hjemme.


Dere kan også lage Land Art-inspirert kunst hjemme. Bruk det dere har, enten av naturmaterialer eller gjenbruksmaterialer, eller rett og slett det dere har tenkt til å kildesortere, som korker og lokk.
Statisk elektrisitet-magi

Dere har kanskje en ballong eller to liggende hjemme etter et bursdagsselskap? Ballong kan nemlig være kilde til mye moro! Blant annet kan dere utforske statisk elektrisitet.

Statisk elektrisitet oppstår når det blir ubalanse på atomnivå, mellom protoner og elektroner i atomene. Men, det er ikke så viktig å snakke med barna om! Fokuser heller på utforskingen.
Slik gjør dere: Blås opp ballongen og knyt den igjen. Gni ballongen i håret eller på ullgenseren, da lader dere ballongen. Strø litt bordsalt på bordet og hold den ladede ballongen noen centimeter over saltet. Da bør saltet fly opp og feste seg i ballongen (hvis det ikke er for fuktig da).

Hva skjedde? Hør på lyden!

Hva annet har dere i kjøkkenskapet? Pepper, oregano, ris eller linser kanskje? Funker dette på samme måte?

Hva skjer hvis dere holder den ladede ballongen mot vannet fra springen?

Lag dagsplan

Barn liker ofte at det er en viss struktur på dagen, også hjemme. Hva med å lage en dagsplan der barnet får være med å bestemme hvilke aktiviteter som skal gjøres i løpet av dagen?

Lag mat sammen


Barn liker å bli involvert i praktiske oppgaver når det innebærer hyggelig samvær. Barn er også nysgjerrige og blir mer interessert i å smake ulik mat om de er involvert i matlagingen. Det er mye å snakke om og utforske når man lager mat sammen. Hvordan smaker en gulrot når den er rå og hvordan smaker den når den er kokt? Hvor mye er en desiliter? Hva smaker en sitron? Er den sur eller søt?
Her er et forslag til en sunn, god og vegetarisk middagsrett.

Denne artikkelen har emnene: