Sommeraktiviteter for barn 

Late lange sommerdager er deilig! Men små barn ligger ikke på latsiden for lenge, de vil gjerne at noe spennende skal skje i løpet av dagen. Det som er så bra er at små barn gleder seg stort over små aktiviteter sammen med sine nærmeste. Å finne på noe gøy sammen trenger slett ikke å være dyrt, eller kreve for mye.

Her får du våre beste tips til noen enkle sommeraktiviteter for barn. De fleste aktivitetene kan med fordel gjøres ute, så gjør det ikke noe om det blir litt søl. Er du på ferie har dere kanskje ikke i de vanlige lekene tilgjengelige, og du må være litt mer kreativ. La deg inspirere her!

Lag et spennende lekemiljø 

Det er kanskje ikke alltid å finne sommeraktiviteter for barn i ulike aldre, her er et godt tips som passer de fleste: Har du en sandkasse tilgjengelig, eller kanskje dere er på stranda? Er du hjemme kan du lage lekemiljøet i en pappkasse eller stor pose. Med enkle midler kan du legge til rette for super og langvarig lek. Sett frem noen lekekjøretøy, det er spesielt gøy med lastebiler og gravemaskiner. Noen duplofigurer er også fint. Bilene trenger noe å jobbe med! Legg det du finner som for eksempel småsteiner, skjell, blomster, gress, kongler og pinner i hauger ved siden av bilene. Er du hjemme kan du også bruke upoppet popcorn, frø, puffet ris eller lignende. Her er det bare å bruke fantasien, finn det som fenger ditt barns interesse best! Lek med lasting og lossing av alt materialet – kanskje ender dere opp med å lage et flott byggverk til slutt?  

Helle og øse lek 

Hvem har ikke observert barn i sandkassa som konsentrert og lenge øser og heller fra en gjenstand til en annen? Å øse og helle kan være en fin sanselig erfaring med volum, mengder, former og ulike konsistenser. Dette er faktisk viktige erfaringer for senere forståelse av matematiske prinsipper.  Fyll en bakebolle eller balje eller kasse med ukokt ris. Har dere konditorfarge kan det være spennende å farge risen i ulike farger. Tilfør noen skjeer, kopper, kar og øseredskaper. La barnet ditt utforske! Denne leken kan selvsagt også lekes med vann, sand eller jord.  

Bygg med pappkopper 

Det er ikke alltid lett å finne på gode sommeraktiviteter for barn på ferie når lekene ligger igjen hjemme. Vær kreativ! Har du engangskopper liggende? Har du tenkt på at de også kan brukes som konstruksjonsmateriale? De kan bygges med alene, eller så kan du også tilføre noe flatt som kan fungere som platåer (for eksempel papptallerkener, legobrett, brødfjøler eller lignende). Da kan bygget få mange etasjer og bli mer stabilt.  

pappkopper

Lek med sko 

De yngste barna har ofte en fascinasjon for sko. Samle en haug med sko som dere har i huset i en haug på gulvet, eller i en kasse/kurv. Er dere flere som er på ferie sammen kan det bli en god samling med sko. Se hva som skjer! Dere kan for eksempel sortere skoene etter farge eller størrelse, finne par, prøve de på? Tilfører dere litt klær eller hodeplagg blir det fort en utkledningslek.

skolek

Vaske og plaske 

Noen sommeraktiviteter kan være så enkle som denne: finn frem leker som trenger en vask. Fyll en balje med lunkent vann. Utstyr barnet ditt med klut, svamp eller oppvaskkost og vask lekene. Underveis kan dere for eksempel snakke om farge, form, størrelse eller hva leken kan brukes til. Hvorfor er det viktig å vaske lekene iblant? Hvordan pleier vi å vaske andre ting hjemme? Hvor vaskes klærne? Hvor vaskes kopper og tallerkener?

vaske-leker


Lag deres egen plastelina (play dough)
 

På en regnværsdag kan det være en fin sommeraktivitet å lage deres egen myke plastelina.  

Oppskrift:  

 • 1 dl salt 
 • 6 dl mel 
 • 4 ss olje 
 • 2 ss sitronsyre 
 • 5 dl kokende vann 

Bland sammen mel, salt og sitronsyre. Kok opp vann og ha oljen i vannet. Rør olje og vann inn i melblandingen. Elt til en jevn og smidig deig. Juster evt. med mer mel om deigen er klissete. Tilsett konditorfarge. Deler dere deigen kan dere tilsette ulike farger.  

Bruk fantasien og form for eksempel forskjellige små kaker som dere etterpå kan leke at dere selger på en kafé!

lage-play-dough-plastelina

Lag en by 

For mange barn er selve planleggingen av leken det morsomste. Når dere leker denne leken kan dere bruke lang eller kort tid på å lage byen, det kommer an på hva barnet ditt har lyst til. Lar dere byen stå kan dere leke i den i mange dager fremover. Bruk ulike materialer, for eksempel maskeringstape, papprør, plankebiter, togbane, legoklosser eller andre klosser til å lage en by. Bilveier kan teipes opp. Lag for eksempel tunneler, rundkjøringer, veikryss og broer. Har dere noe som kan bli hus? Hva mer skal være i byen? Butikker? En barnehage? En skole? Potteplanter kan være trær, og kanskje det bor noen dyr i byen? La miljøet og leken utvikle seg!  

Skap vakker LandArt 

LandArt er en kreativ aktivitet der dere bruker det dere finner i naturen og setter det sammen til vakre former og installasjoner. Gå på jakt etter naturmaterialer, som pinner, steiner, blader, mose og lignende. Lag så et kunstverk sammen av naturmaterialene!

landart-skoglek

Eksperimenter med Espira-parken 

Følg Oda i Espira-parken på YouTube! Her får dere massevis av gode ideer til realfaglige eksperimenter og sommeraktiviteter dere kan gjøre sammen hjemme!

I sommer kan dere være med å gjette hva Oda har under mikroskopet:

Lag mat sammen  

Barn liker å bli involvert i praktiske oppgaver når det innebærer hyggelig samvær. Barn er også nysgjerrige og blir mer interessert i å smake ulik mat om de er involvert i matlagingen. Det er mye å snakke om og utforske når man lager mat sammen. Hvordan smaker en gulrot når den er rå og hvordan smaker den når den er kokt? Hvor mye er en desiliter?  Hva smaker en sitron? Er den sur eller søt? 

Her er oppskrift på en god sommersuppe:

Espira Solkrokens gulrotsuppe  

Til 4 personer: 

 • 1 finhakket løk 
 • Olivenolje til steking 
 • 3-4 gulrøtter 
 • 1-2 finhakkede fedd hvitløk 
 • 1 ts tørket koriander (evt. fersk koriander) 
 • 1 ts spisskummen 
 • 1 ts paprikakrydder 
 • 1 – 1,5 l kyllingbuljong + vann 
 • 1 dl kokosmelk 
 • Pepper 

Fres løk i litt olje i et par minutter. Skrell og del gulrøttene i skiver og hakk hvitløk. Tilsett hvitløk, gulrøtter og krydder i gryten og fres i ytterligere ett minutt før dere tilsetter buljong og kokosmelk. La suppen koke til gulrøttene er myke, og kjør suppen jevn med stavmikser.

 

 

Kos dere med morsomme sommeraktiviteter! God sommer!

Tags:

aktiviteter for barnaktivitetstipssommeraktiviteter