Realfag for barn på tur!

Visste du at en tur i skogen byr på mange muligheter til å introdusere realfag for barn?  Når dere utforsker naturen og er nysgjerrige sammen oppstår det mange innganger både til matematiske og naturvitenskapelige læringssituasjoner.  

Det er gøy med matematikk på tur  

Realfag for barn er kanskje ikke det du først og fremst tenker på når dere skal på tur i skogen? Det er faktisk veldig mange morsomme aktiviteter dere kan finne på som er gode for den matematiske utviklingen til barnet ditt. Har dere for eksempel prøvd å lage former av det dere finner i naturen? Hvor mange pinner trenger dere for å lage en firkant? Og hva trenger vi egentlig for å lage en sirkel? Det er også gøy å lage en enkel bøttevekt for å finne ut hva som er tyngst og hva som er lettest. Veier for eksempel en liten stein mer enn en lang pinne? Bare i dette spørsmålet er det mye viktig matematikklæring. Tung, lett, liten, lang – alt dette er matematiske begreper som det er viktig at barnet ditt får erfaringer med. Og når dere gjør det sammen på tur kan det bli kjempegøy!  

Vær nysgjerrig på alt som kravler og kryper 

Det er lite som er så fascinerende som alt som kravler og kryper i naturen. Det er spennende for både liten og stor å samle ulike insekter og studere dem nærmere. Har dere har et glass med lupe i lokket eller et forstørrelsesglass er det ekstra gøy og dere får sett mange flere detaljer. Hvor mange bein har egentlig et “tusenbein” og hva liker en snegle å spise? Det er mye å finne ut av og snakke sammen om. Erfaringene barnet ditt får er viktige på mange vis. Det lærer fakta om hvordan naturen fungerer, samtidig som det bygger en grunnleggende respekt for naturens mangfold og holdninger som kan bli med videre i livet. 

Lag en bakepulverbombe og se hva som skjer 

Barn elsker eksperimenter! På tur trenger vi ikke være redde for at det skal bli søl og griseri. Har dere prøvd å lage en bakepulverbombe? Fyll litt bakepulver i beholder fra et kinderegg, hell i litt vann, lukk raskt igjen og rist godt. Kast det så fra deg og så hva som skjer! Hvis det ikke smeller har du trolig brukt litt lite bakepulver. Vær forsiktig når dere tar det opp igjen, det kan smelle ganske hardt hvis du er uheldig. Barnet ditt lærer mye av å få være med på slike eksperimenter. Både at det er spennende å utforske årsak-virkning: Hva skjer når jeg rister bakepulver og vann sammen? Og at vi mennesker er skapt til å forske og finne ut av ting. Vi kan faktisk finne ut av nesten alt, bare vi er nysgjerrige! 

 

Her får du tips om flere eksperimenter dere kan gjøre: Espira-parken YouTube

Vil du lese mer om barn og realfag? Gå hit.

Vi har lang erfaring med å gå på tur. Du kan lese flere gode turtips her