Hvordan søke barnehageplass?

En ny og spennende tid kommer når barnet ditt skal begynne i barnehagen. Det er naturlig å både glede og grue seg. Hvordan vil overgangen til barnehagelivet blir for barnet ditt? Hvordan velge rett barnehage? Det er mange spørsmål som svirrer rundt i hodet.  

Vår erfaring viser at mange synes søknadsprosessen er litt uoversiktlig. Derfor vil vi hjelpe deg med våre beste tips og råd om å søke barnehageplass.

Hvem har rett på barnehageplass?  

Hovedregelen er:  

  • Barn har rett til barnehageplass fra august det året de blir ett år.  

Det er imidlertid to unntak fra hovedregelen:  

  • Barn født i september, oktober og november har rett på plass fra den måneden de blir ett år. 
  • Barn født i desember har rett på plass august året etter de blir ett år.  

Det er mange steder mulig å få plass tidligere enn det man har rett på. Snakk med barnehagen du er interessert i for å finne ut om de har ledige plasser.  

 Hvordan søker du plass?  

Som forelder må du aktivt søke barnehageplass for barnet ditt, det er ingen automatikk i at det tildeles barnehageplasser når barnet når rett alder. Du søker via din kommune sine nettsider, uansett om du velger privat eller kommunal barnehage til barnet ditt. Fristene for hovedopptaket varierer, så undersøk når fristen for å søke barnehage er i den kommunen dere bor i. Vanligvis er fristen i februar og mars. Du må være bosatt i den kommunen du søker barnehageplass. Er du på flyttefot bør du ta kontakt med den kommunen du flytter til for å få hjelp og veiledning. 

Hva koster en barnehageplass?  

Private og kommunale barnehager koster akkurat det samme. Stortinget vedtar en årlig makspris, for 2021/2022 er denne satt til 3230,- pr. måned. Matpenger kommer i tillegg og varierer mellom barnehager. Vi i Espira serverer tre sunne og gode måltider om dagen, inkludert frukt/grønnsaker til hvert måltid. I noen barnehager må du sende med matpakke, frukt og grønnsaker selv. Det finnes ulike moderasjonsordninger som du kanskje har rett til å benytte deg av, for eksempel dersom du har flere barn i barnehage eller dersom familien har lav inntekt. Barnehagen du ønsker plass i kan hjelpe deg med informasjon om dette. Les mer om pris her.

Tips for å velge rett barnehage 

Det er ikke alltid så lett å vite akkurat hva du skal se etter når du skal velge barnehage og søke barnehageplass. Det aller viktigste er selvsagt at du får tillit til at vi som skal være sammen med barnet ditt er gode og varme omsorgspersoner. Spør oss gjerne om hvordan tilvenningstiden vil være og hvordan en dag for de yngste barna vanligvis ser ut. Hvordan støtter vi barna i språkutviklingen? Og hvordan tilrettelegger vi for fysisk aktivitet for de yngste? Les gjerne mer om fysisk aktivitet for barn her: Link til artikkel. Du kan spørre om absolutt alt du lurer på! Det er viktig å bli godt kjent med den barnehagen du velger.

Les artikkel om å velge barnehage her.

Du får enda flere gode tips om valg av barnehage i podkasten “Hjelp jeg skal søke barnehageplass”:

 

Hva gjør du dersom du ikke får plass der du ønsker?  

Det er leit å få beskjed om at barnet ditt ikke har fått plass i den barnehagen du satte øverst på listen da du søkte barnehageplass. Dersom dette er tilfelle kan du vanligvis sette deg på venteliste og håpe det dukker opp en ledig plass. Det er også en god ide å besøke og finne ut mer om de andre barnehagene du har på listen. Disse barnehagene kan ha kvaliteter du enda ikke har fått øye på. Kanskje de har spesielt godt opplegg for de yngste? Eller et veldig bra mattilbud? Spør om å få komme på besøk for at barnet ditt og du skal bli bedre kjent. Spør noen foreldre som har barn i barnehagen om deres erfaringer.  Og sjekk gjerne om barnehagen har en Facebookside der du kan orientere deg litt mer om barnehagen. Valg av barnehage vil ha stor betydning for barnet ditt og deg i årene fremover så skaff deg god kunnskap.  

Hvordan forbereder du deg best mulig på barnehagestart?  

Etter at du har søkt barnehageplass vil du sikkert forberede både barnet ditt og deg selv best mulig på barnehagestart. Kanskje er du urolig for om barnet ditt får sove i barnehagen? Kanskje lurer du på om barnet ditt kan spise maten barnehagen serverer? Noen barn er vant til å ha det veldig stille når de sover, og noen barn har ikke begynt å spise fast føde når de starter i barnehagen. Vi kan betrygge deg med at i vi er vant til at alle barn er forskjellige, og vi tilpasser dagen, rutiner og aktiviteter til barnas vaner, alder og erfaringer. Det beste du kan gjøre er å snakke med oss om alt det du tenker på. Hos oss blir du invitert til en oppstartsamtale der vi kartlegger akkurat ditt barns behov og dine ønsker og forventninger. Her vil vi også informere om hvordan barnehagedagen er hos oss, og sammen blir vi enige om hvordan akkurat ditt barn og dere som familie skal få det fint i vår barnehage.  

Du kan lese mer om tilvenning i barnehagen her.

Vårt beste tips til forberedelse 

Vårt beste tips til forberedelse handler om å snakke om barnehagen med positiv stemme og positive ord. Både når du snakker med barnet ditt og når du snakker med andre mennesker. Barnet ditt forstår og oppfatter mye mer enn du kanskje tenker, også før det selv har talespråk. Dersom du er engstelig blir barnet ofte det samme. Gå på tur forbi barnehagen og snakk om barnehagen med glad og forventningsfull stemme. En ettermiddag kan dere ta med noen spennende leker og leke sammen på utelekeplassen. I helgen kan dere ta med litt god niste og gå tur til barnehagen for å leke og spise. Dette gir fine anledninger til å snakke sammen om hvor gøy det er i barnehagen og hvor fint det blir å begynne der. Bygg positive holdninger og positiv forventning sammen!  

Lykke til med å søke barnehageplass og barnehagestart!  

Tags:

barnehageplasstips