Sommerferietips for barnehagebarna

Sommerferietid er badetid, soltid og istid. Men, ofte kommer det både en og flere dager der skyene dekker himmelen, og der solen er langt vekk. Også disse dagene er fine feriedager, her er tre tips som kan berike en feriedag!

 

_MG_4584Les en bok (eller ti) sammen!
Sommer og ferie er lesetid! Du kan lese med barna allerede fra de er veldig små, men du kan ikke forvente at de klarer å holde konsentrasjonen særlig lenge. Gjør lesestunden til en samtalestund og hyggestund der du og barnet ditt snakker sammen om bilder, det barnet blir opptatt av i boka, og etter hvert også om innholdet i bøkene dere leser. Du hjelper barnet å bygge viktig språklig kompetanse når dere har slike samtaler. Barn ønsker gjerne å lese de samme bøkene flere ganger. De beste samtalene oppstår ofte når man har lest en bok flere ganger, så det er ingen grunn til å velge nye bøker hele tiden.

Tips: De fleste barn elsker å lese om og snakke om andre barn som går i barnehage. Da dreier ofte samtalen også inn på barnas egen barnehagehverdag. Barn som ikke forteller så mye fra barnehagen ellers vil ofte fortelle mer når man leser en bok om temaet. Du finner fine barnehagehistorier i mange bøker, bl.a.:
Karsten og Petra
Lillesøster
Emma og Thomas
Fiat og farmor
Billed-/pekebøker som Barnehageboka mi er fin for de aller yngste

SIRKEL_Jobb

Gå en tur i naturen!
Javisst elsker barn lekeland og lekeplasser, men ofte kan naturen by på minst like store gleder og opplevelser. En tur i skogen, med god niste, og uten klare planer for hvor dere skal gå eller hva dere skal oppleve, er ofte det aller, aller beste, både for liten og stor. Også på en gråværsdag. Ta gjerne med et insektglass med lupe i lokket (kan kjøpes på lekebutikker o.l.), eller ett tomt syltetøyglass med noen hull i lokket, slik at dere kan lete etter og oppdage spennende insekter på tur. Dere kan bruke mobilen og ta bilder av insektene dere finner og når dere er hjemme igjen kan dere finne informasjon på internett om akkurat det eller de insektene dere fant.

Tips: Norsk biologforening har en nettside: «Spør en biolog» der man kan få eksperthjelp til å artsbestemme alt fra insekter til lav og mose. Les mer her.

_MG_4819Gjør et spennende forsøk!

Visste du at rosiner kan danse?

  • Hell Farris i et glass
  • Slipp oppi noen rosiner.
  • Vent litt, og se så hva som skjer..

Tips: Du kan finne masse inspirasjon til flere spennende forsøk og eksperimenter hos Forskerfabrikken.

En riktig god, spennende og lærerik sommer ønskes dere alle!