Realfagssatsing i Espira

Realfag er et satsingsområde for Espiras barnehager. Først gjennom Forskerfabrikken og nå videreført med Espira-parken – et spesialutrustet forskningssenter hvor barn skal bli inspirert til å utforske realfag gjennom spennende aktiviteter og prosjekter.

Hvordan fungerer gjær når vi baker brød? Hva skjer når vi legger ett egg i en kjele med eddik? Og hva kom egentlig først, høna eller egget? Det er i det hverdagslige vi opplever både magi og læring.

En egen realfagspedagog tilrettelegger Espira-parkens aktiviteter, og målet er å inspirere barnas naturlige nysgjerrighet. Senteret har variert utstyr som trengs for å starte barnas reise inn i en spennende realfagsverden: Store byggeklosser som kan skape tredimensjonale byggverk, matematisk utforskningsmateriell, digitale verktøy, laboratorieutstyr og masse mer. Sammen utforsker barna ulike tema som varme og kulde, implosjon og eksplosjon, jorda og solsystemet.

-Konstruksjonsområdet vårt er en populær læringsarena, hvor barna kan skape flotte byggverk i store og tredimensjonale dimensjoner. De blir inspirert av bygninger i nærområdet, men også av kjente bygg som Eiffeltårnet og skyskrapere på Manhattan. Og om de ønsker det kan de projisere bygninger og omgivelser digitalt i konstruksjonsområdet. forteller Pia Paulsrud, fag- og kvalitetsdirektør hos Espira.

Barn utvikler sine kognitive evner i rekordfart i barneårene. Undersøkelser viser at tidlig introduksjon til realfag kan få betydning for generell kognitiv utvikling og læring innen andre fagområder. Men, det viktigste i Espira-parken er å skape lærelyst, tro på seg selv og å ha det gøy. Senteret fungerer på dagtid som et utvidet tilbud for Espiras skolestartere i Oslo, men på ettermiddags- og kveldstid fungerer det også som et opplæringssted for Espiras ansatte.

Espira-parken og realfagssatsningen i Espira bygger på barnehageloven og  Rammeplan for barnehager. Med dette tar Espira tak i utforskertrangen barna har i seg, og gir dem et unikt tilbud. Espira-parken skal gi barna mestringsfølelse på vei inn i skolen. Det viktigste barnehagen kan gi barna er gode mestringsopplevelser og tro på seg selv som lærende mennesker.