Espira i Zimbabwe

Espira er stolt hovedsamarbeidspartner til SOS-barnebyer. Sammen med de drifter vi en barnehage i Zimbabwe, samt at vi støtter en rekke andre prosjekter i landet. Nylig besøkte noen Espira ansatte Zimbabwe.

Nå nærmer FN-dagen seg med stormskritt. 24.oktober er dagen, og denne dagen samles det inn store summer til Espira og SOS-barnebyers arbeid i Zimbabwe. Alle midler som samles inn denne dagen og gjennom de øvrige innsamlingsaktivitetene barnehagene utfører, går uavkortet til Espiras prosjekt i Zimbabwe.

Mange foreldre benytter seg av den mobile helseklinikken som besøker barnehagen.

Alle Espiras barnehager bidrar til å gi en god start i livet for mange barn i Zimbabwe. I tillegg til å drifte barnehagen for 140 barn, bidrar vi med å støtte sårbare familier gjennom egne programmet som SOS-barnebyer gjennomfører. Og vi støtter en mobil helseklinikk som sørger for et grunnleggende helsetilbud for barn i det sårbare området Maizelands, der barnehagen ligger. Vi bidrar også til ulike tiltak i et område som heter Shamva. Der støtter vi en spare og lånegruppe og vi er med og finansierer en barnehage der også.

Det var en spent delegasjon bestående av åtte Espira-ansatte og to fra SOS-barnebyer Norge som landet i Harare 22.september. I en uke skulle de besøke barnehagen og de øvrige tiltakene Espira støtter. Og den unisone tilbakemeldingen fra alle deltakerne var at det er godt å se at vår innsats utgjør en forskjell for så mange barn og deres familier.

Barnehagens grønnsakshage.

Alle deltakerne var aktive bidragsytere til vår egen Zimbabwe-blogg. Deres historier kan leses her.

Det var også godt å se at barnehagen produserer mye av sin egen mat selv på sitt grønnsaksland, og at de gjennom dyrehold bringer inntekter til barnehagen ved å selge høner og kaniner på markedet. Barna får to måltider i barnehagen hver dag. For mange av barna er dette det eneste de spiser gjennom dagen.

Espira bidrar til det pedagogiske arbeidet

For andre år på rad arrangerte vi en workshop i samarbeid med lærerne i barnehagen. Pedagogene fra Espira gjennomførte praktiske aktiviteter innen naturfag. Workshopen ga en fin faglig innramming rundt oppholdet vårt i barnehagen og en god anledning til å lære av hverandre.

I Espira-barnehagen i Zimbabwe får barn fra sårbare familier et godt pedagogisk tilbud i et trygt miljø. Barna får god oppfølging, sunn mat, og ikke minst får barna lov til å være barn – med mulighet til å leke og lære i fellesskap. Det pedagogiske opplegget og oppfølgingen barna får i en barnehage gir et verdifullt og i mange tilfeller nødvendig grunnlag for å kunne følge undervisningen når de senere skal begynne på skolen.

Se bilder fra workshopen vår her!

Vanskelige levevilkår i Zimbabwe

Mange av barna bor i jordhytter som dette.

I den nordøstlige delen av Zimbabwe der Maizeland ligger, handler de største utfordringene om fattigdom og utbredelsen av aids. Begge deler kan føre til at familier går i oppløsning og at barna overlates til seg selv uten voksne omsorgspersoner. Omsorgsløse barn blir lettere ofre for utnytting, barnearbeid og menneskehandel, og får sjelden oppfylt de rettighetene de har krav på. I tillegg lider barna ofte under mangel på næringsrik mat og helse- og skoletilbud.

Espira har samarbeidet tett med SOS-barnebyer siden 2014. Først som Bedriftspartner, og fra 2017 har Espira vært en av SOS-barnebyers Hovedsamarbeidspartnere.

Mer informasjon

Instagram: @espirazimbabwe

Hør også vår podkast om prosjektet her: