Påske + egg = realfagsmoro!

Påsketid er eggtid! I flere tusen år har egget hatt en sentral plass i påsken og det er flere grunner til det. I tidligere tider la ikke høna egg på vinteren, men satt i gang verpingen igjen rundt påsketider. Påsken ble derfor en eggefest! Visste du at nordmenn spiser nesten 30 millioner egg i påsken? Det blir mange egg hver dag, i tillegg til alle marsipanegg og sjokoladeegg som settes til livs.

Egg symboliserer nytt liv, og for små barn passer det godt å knytte påskefeiringen til at naturen våkner til nytt liv om våren. Barnehager landet rundt forbereder påskefeiringen ved å pynte egg på fantasifulle måter og selvsagt ved å spise dem på ulike måter. Noen ruger også ut egg som klekkes til kyllinger i barnehagen. For et lite barn kan det være et lite mirakel i seg selv!

I Espira har vi realfag som ett av våre satsingsområder. Og egg er så spennende å undre seg over! Hva kom først, høna eller egget? Hvorfor er det ikke kylling i alle egg? Er det bare brune høner som legger brune egg? Hva skjer med egget når vi koker det? Vi kan også forske på egget på ulike måter. Bli inspirert og se videoen der Espira-parkens realfagspedagog Oda Bjerknes viser fram ulike forsøk du kan gjøre med egg. Ta med barna og prøv selv da vel! Kanskje kommer dere også på andre morsomme «eggsperimenter»? Realfag handler i stor grad om å være nysgjerrig og prøve ut ulike ideer. Tar du med barn på aktiviteter der de får mulighet til å være kreative og utforskende støtter du deres vei mot å finne ut av hvordan verden henger sammen.

Se hvordan du kan forske på egg her!