Kosthold er avgjørende for barnas trivsel og læring

Marius utdannet seg til kokk. Etter 13 år i barnehage har han imidlertid forstått at han er mer glad i barn enn i mat, og han er nå i ferd med å fullføre utdannelse som barne- og ungdomsarbeider.

Interessen for mat følger imidlertid Marius også i arbeidet i barnehagen. I Espira servers alle måltider i barnehagen, og man er opptatt av at gode matvaner etablert i barndommen gir større sannsynlighet for et godt kosthold senere i livet. Et godt kosthold er også en nøkkelfaktor for barnas trivsel og læring. Marius er opptatt av at barna skal spise og drikke riktig, slik at de får næringen og energien de trenger i lek og læring. I tillegg må det smake godt.

─ Det er viktig at vi har et bevisst forhold til hva barna får i seg, og hva det gjør med kroppen. Hvis kostholdet ikke er riktig sammensatt merker vi det fort i en hverdag som kan være både lang og fysisk krevende for barna, sier Marius som jobber i Espira Karmsund på Haugalandet.

Kresne barn er en myte
I tillegg er man i Espira også opptatt av å gi barna grunnleggende kunnskap om kosthold og ernæring. Derfor involveres barna ofte i både baking og tilberedning av maten. Rundt matbordet, i samspillet mellom barn og mellom barn og de voksne ligger det også gode muligheter til å pirre nysgjerrighet på smak, lukt, farge, konsistens og form og til å lære av hverandre. Blant annet har mange av Espiras barnehager alltid varm lunsj, og ikke sjelden har barna selv deltatt i matlagingen. Og Marius er overbevist om at barna liker det de får servert.

─ Barn er ikke kresne. De liker utrolig mye forskjellig hvis det er godt tilberedt. Det trenger ikke være pølse og pizza. I dag hadde vi ris og søtpotet med kylling, og det var veldig populært. Jeg tror det var tomt etter et kvarter, sier Marius.

Et følelsesmenneske
Men god mat er ikke den eneste grunnen til at Marius har valgt å jobbe i barnehage. Han liker både følelsesdelen av det, og det å kunne bety noe for barna. Marius jobber med de minste barna, og han opplever særlig at han kan utgjøre en viktig forskjell når barna kommer om morgenen. Han innrømmer at noe av det han liker aller best i jobben er når han får gi omsorg og hjelpe barna i situasjoner som er utfordrende for dem.

─ En god dag på jobben er for meg å gi og få masse kos. Det er viktig å vise at jeg er til stede og at jeg er der om ungene trenger meg. Ungene utfordrer meg også på å vise følelser, og det har jeg godt av. Jeg er faktisk mye mer følelsesmenneske enn de fleste tror, smiler Marius.

Gode tilbakemeldinger motiverer
For Marius er tilstedeværelse, trygghet og det å vise nærhet viktig for å kunne gjøre en god jobb i barnehagen. Man må også ha tålmodighet og vise ungene at man er en trygg havn for dem. Når barna gir tilbakemelding om at de setter pris på Marius, gir det jobben ekstra mening.

─ I dag fikk jeg høre fra ett av barna at jeg var «best», og det er jo selvsagt gøy. Så får jeg bare håpe og tro at det var ærlig sagt. Og ærlig – det er jo som regel barn, ler Marius.

Tags:

kosthold